Χανιά

Φεύγουν από το κέντρο των Χανίων οι αφετηρίες λεωφορείων

Τα πάνω κάτω στις αστικές συγκοινωνίες

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει πιο φιλική η πόλη

Να καταργήσει τις αφετηρίες των αστικών λεωφορείων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σχεδιάζει η δημοτική Αρχή των Χανίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κυκλοφοριακό.

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Αστικού ΚΤΕΛ έχουν αρχίσει, με τους ίδιους πάντως να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, θέτοντας ως προϋπόθεση τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

Σε πρώτη φάση, στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τα λεωφορεία και να διευκολυνθεί η κίνηση των Ι.Χ. κυρίως τις περιόδους αιχμής

Ήδη ο Δήμος κατήργησε τη στάση λεωφορείων μπροστά από το ανατολικό τμήμα της Δημοτικής Αγοράς και προχωρά σε διαμόρφωση του πεζοδρομίου. Οι πρώτες συζητήσεις, εξάλλου, με τη διοίκηση του συγκοινωνιακού φορέα έχουν γίνει και επόμενο βήμα είναι να αναζητηθούν και να εξευρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, περιαστικά, που θα διαμορφωθούν για να αποτελέσουν τις αφετηρίες και τους τερματικούς σταθμούς. Στα σχέδια της δημοτικής Αρχής είναι κανένα λεωφορείο να μη σταθμεύει στο κέντρο.

«Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες και έχουμε μιλήσει με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ αναφορικά με τις προθέσεις μας. Το σίγουρο είναι ότι βαδίζουμε προς την κατεύθυνση να απομακρυνθούν οι αφετηρίες από το κέντρο», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τσουπάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τα λεωφορεία και να διευκολυνθεί η κίνηση των Ι.Χ. κυρίως τις περιόδους αιχμής. Ο μακροπρόθεσμος στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να γίνει πιο φιλική η πόλη.

 

Επιφυλάξεις από το ΚΤΕΛ

Την ίδια στιγμή, πάντως, επιφυλάξεις εκφράζει η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, που θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το μέτρο τη δημιουργία υποδομών. Όπως είπε ο προϊστάμενος Κίνησης του ΚΤΕΛ κ. Κώστας Κατσουλάκης, «με δεδομένο ότι εξυπηρετούμε, μεταξύ άλλων, ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα ΑμεΑ, αλλά και μεγάλο αριθμό μαθητών και φοιτητών, θα πρέπει η όποια λύση να διασφαλίζει τη συνέπεια στους χρόνους μας. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ο κόσμος στη ζέστη ή στο κρύο. Θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές και σε δεύτερη φάση να περάσουμε στην εφαρμογή».

Οι στάσεις των αστικών λεωφορείων θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν αλλαγές στα δρομολόγια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την ενθάρρυνση της μετακίνησης στην πόλη με τις συγκοινωνίες.

 

Προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Απομάκρυνση από τη Δημοτική Αγορά

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με τη συμμετοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων και στελεχών του Αστικού ΚΤΕΛ, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τα λεωφορεία θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τη στάση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, η οποία αποτελεί την αφετηρία για τα δρομολόγια προς Χαλέπα, Σόδι, Πολυτεχνείο Κρήτης και Κουνουπιδιανά. Από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές δε θα εξαιρεθούν τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία αναμένεται να απομακρυνθούν από τη Νικηφόρου Φωκά και να σταθμεύουν στο πάρκινγκ της “Ρεγγίνας”.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια