Κοιλιάρης Ποταμός: «Χτίζουν» φυσικό τείχος προστασίας - Πρωτοποριακή μελέτη από το ΜΦΙ

Χανιά
Κοιλιάρης Ποταμός: «Χτίζουν» φυσικό τείχος προστασίας - Πρωτοποριακή μελέτη από το ΜΦΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοποριακή μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο ολοκλήρωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην παρόχθια ζώνη του ποταμού Κοιλιάρη στον Αποκόρωνα.

Η λύση που προτείνουν, και η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν έχει εφαρμοστεί ξανά σε επίπεδο Ευρώπης και στηρίζεται αποκλειστικά σε φυσικές μεθόδους αποκατάστασης.

Παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχτηκε το ερευνητικό έργο, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στηρίζονται στην αναδάσωση και στη δημιουργία ενός φυσικού τείχους προστασίας κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, με τη στήριξη της δημοτικής Αρχής της περιοχής και της Περιφέρειας.

Η μελέτη, που στηρίζεται από τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφέρεια Κρήτης, με χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική σε επίπεδο Ευρώπης, υπόσχεται αφενός την προστασία της περιοχής από πλημμύρες και φαινόμενα διάβρωσης και αφετέρου την ανάδειξή της ως μοναδικού φυσικού κάλλους.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι, αν εφαρμοστεί, «καταρχήν θα διασφαλίσει την προστασία συνολικά της περιοχής γύρω από το ποτάμι, δημιουργώντας ένα άλλο παρόχθιο δάσος, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την προστασία σπιτιών και γεωργικών εκτάσεων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά σπουδαίο το ερευνητικό έργο, σημειώνοντας ότι έρχεται να αναβαθμίσει τον Αποκόρωνα και να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης περιπατητών και φυσιολατρών.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μελετώντας τα δέντρα που υπάρχουν σε απόσταση 20 μέτρων από τις όχθες του Κοιλιάρη, κατέληξαν ουσιαστικά σε έναν σχεδιασμό αναδημιουργίας του παρόχθιου δάσους.

«Η λύση που θέλαμε να δώσουμε είναι βασισμένη στη φύση, προκειμένου να είναι διαχρονική», υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως «για να μπορέσεις να διατηρήσεις την αντιδιαβρωτική προστασία, ο πιο κατάλληλος τρόπος να το πετύχεις είναι να ξαναδημιουργήσεις το παρόχθιο δάσος. Αυτή τη στιγμή, το παρόχθιο δάσος είναι μια συστοιχία δέντρων και πολλά από αυτά έχουν πέσει».

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πεζοπορικές διαδρομές σε μια φυσικούς κάλλους περιοχή

Για την παράμετρο της ανάδειξης της περιοχής του Κοιλιάρη μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι «η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών σ' αυτή την εξαιρετικού φυσικού κάλλους περιοχή και θα έρθει να “κουμπώσει” και με το υπόλοιπο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης».

Η διαβούλευση για τη μελέτη προστασίας του παραποτάμιου δάσους του Κοιλιάρη θα αρχίσει στις 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου. Όταν ολοκληρωθεί η φάση της διαβούλευσης και οι τυχόν τροποποιήσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η δημοτική Αρχή Αποκορώνου θα αναζητήσουν πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου, το κόστος του οποίου εκτιμάται από τους μελετητές στο 1,5 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News