Τριάντα συμβατοί δότες μυελού των οστών στα Χανιά

Χανιά
Τριάντα συμβατοί δότες μυελού των οστών στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους 8.500 έφτασαν οι καταγεγραμμένοι εθελοντές δότες μυελού των οστών στα Χανιά και μάλιστα 30 από αυτούς έχουν βρεθεί συμβατοί

Ελπίδα σε ανθρώπους που νοσούν από λευχαιμία και από άλλες παθήσεις και χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, δίνουν χιλιάδες εθελοντές και στην Κρήτη. Στα Χανιά τριάντα εθελοντές δότες έχουν βρεθεί συμβατοί και μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει στη διαδικασία της μεταμόσχευσης.

«Πρόσφατα βρέθηκε ένας δότης ο οποίος είναι συμβατός με ένα παιδάκι από το Ιράν. Φαντάζεστε πόσο σπουδαίο είναι το όραμα που έχουμε εδώ στον "Ορίζοντα"…», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ορίζοντας» κ. Σπύρος Αδοντάκης.

Στα Χανιά έχουν καταγραφεί 8.500 εθελοντές δότες μυελού των οστών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου "Ορίζοντας", αν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας γίνουν δότες μυελού των οστών θα βρίσκονται μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς που νοσούν από λευχαιμία.

«Έχουμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο στόχο στα Χανιά, να φτάσουμε τους 10.000 εθελοντές δότες…», τονίζει ο κ. Αδοντάκης.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα ,είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί ολοένα και αυξάνονται οι υποψήφιοι δότες, ο κόσμος ενημερώνεται , καταρρίπτει τους μύθους και τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και έρχονται σε μας και σε άλλους φορείς για να καταγραφούν και να δώσουν δείγμα σάλιου και να ενημερωθεί για τη διαδικασία», αναφέρει μεταξύ άλλων το Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Ορίζοντες» κ. Χρυσούλα Καζάκου.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, είναι απολύτως ανώδυνη και αν ο δότης βρεθεί συμβατός, μπορεί να σώσει μια ζωή. Η δωρεά μυελού των οστών δεν γίνεται χειρουργικά, είναι ασφαλής και διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γίνονται 15.000 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Από αυτές, μόλις οι 200 μεταμοσχεύσεις αφορούν την Ελλάδα. Αντίστοιχα, σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 13.000.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News