Κτήριο φάντασμα το πρώην ΠΙΚΠΑ -Στοιχειώνει στο κέντρο της πόλης

Χανιά
Κτήριο φάντασμα το πρώην ΠΙΚΠΑ -Στοιχειώνει στο κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφημένο στην τύχη του αφού κρίθηκε ακατάλληλο

Στην τύχη του έχει αφεθεί το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Χανιά, που μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο στέγαζε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο παρέχοντας μαθήματα γονεϊκότητας σε έγκυες ασφαλισμένες. Τα στατικά προβλήματα είναι εμφανή, ενώ και ο εξωτερικός χώρος παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας απέναντι σε μια κρατική δομή, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι ότι λίγους μήνες πριν, προκειμένου το Ιατροκοινωνικό Κέντρο να λειτουργεί, πραγματοποιούσαν μικροεργασίες συντήρησης οι σύζυγοι των ασφαλισμένων γυναικών!

Με τα έντονα καιρικά φαινόμενα όμως του περασμένου χειμώνα, παρουσιάστηκαν εκτεταμένα προβλήματα στη στέγη και το πρώην ΠΙΚΠΑ κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση.

Το κτήριο ανήκει στο υπουργείο Υγείας, και το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Χανίων, που στεγαζόταν σε αυτό, υπάγεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει ζητήσει την αποκατάστασή του. Κατά καιρούς, ο Δήμος Χανίων, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, έχει προχωρήσει σε καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Κάγκελα σκουριασμένα και κατεστραμμένα, χορταριασμένες αυλές και τσιμεντένια στέγαστρα που μοιάζουν έτοιμα να καταρρεύσουν συνθέτουν την εικόνα μιας δομής που απευθύνεται σε γυναίκες που προετοιμάζονται για τη μητρότητα. Μαίες από το Κέντρο Υγείας Βάμου εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του Κέντρου, παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Σημειωτέον ότι τα μαθήματα δε διακόπηκαν με το κλείσιμο του εν λόγω χώρου, αλλά εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά στο κτήριο που βρίσκεται απέναντι από τις εγκαταστάσεις του ΙΚΑ, στη λεωφόρο Σούδας.

Ωστόσο, η θέση του κτηρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ θεωρείται προνομιακή, καθώς βρίσκεται κοντά στους σταθμούς των λεωφορείων, σε πιάτσες ταξί, αλλά και κοντά σε ιδιωτικές κλινικές και η πρόσβαση των εγκύων ήταν πολύ πιο εύκολη.

Δωρεά Καναδών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με γιατρό του Κέντρου Υγείας Βάμου, «υπήρχαν θέματα στο κτήριο τα οποία δεν ήταν αντιμετωπίσιμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα δωρεάν μαθήματα γονεϊκότητας δεν παραδίδονται πλέον στον συγκεκριμένο χώρο. Για τον έλεγχο, πάντως, της στατικής του επάρκειας έχει εγκατασταθεί μηχανικός».

Το ξύλινο σπιτάκι μετράει πάνω από 80 χρόνια ζωής, καθώς αποτελεί δωρεά Καναδών στο ελληνικό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανακούφιση του πληθυσμού.

Το “Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης” λειτουργούσε εκεί ως πολυκλινική για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι την κατάργησή του το 2003 και την υπαγωγή του στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News