Χανιά

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Ειδικό γεωτρύπανο μήνες μετά τη θεομηνία

Το αξιοθέατο της ντροπής ετοιμάζεται προς αποκατάσταση

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων παρέμεινε στην ίδια ακριβώς κατάσταση που ήταν την ημέρα της κατάρρευσης του.

Πέρασαν έξι μήνες για να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να αρχίσουν σήμερα μόλις οι γεωλογικές έρευνες που αποτελούν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του μνημείου.

«Θα κάνουμε δύο δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, δηλαδή γεωτρήσεις ώστε να προσδιορίσουμε τη γεωλογία του υπεδάφους μέχρι το βάθος που επηρεάζει τη θεμελίωση των ενετικών κατασκευών ώστε να μπορέσει μετά ο μηχανικός να σχεδιάσει τη μελέτη αποκατάστασης» δήλωσε στο neakriti.gr ο γεωλόγος Δημήτρης Αργυρίου.

Ειδικό γεωτρύπανο από την Αθήνα εγκαταστάθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο σημείο μπροστά από τον επιπρομαχώνα.

«Θέλουμε να δούμε μέχρι ποιο βάθος συνεχίζουν οι παλιές ενετικές επιχώσεις οι οποίες είναι τεχνητές, να βρούμε το φυσικό έδαφος με κάποια ικανοποιητικά μηχανικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την αντιστήριξη του επιπρομαχώνα» τονίζει ο κ. Αργυρίου.

Οι δειγματοληψίες από το ειδικό γεωτρύπανο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο και στη συνέχεια τα δείγματα θα σταλούν σε διαπιστευμένο εργαστήριο εδαφομηχανικής – βραχομηχανικής στην Αθήνα.

«Θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνουν εκεί οι εργαστηριακές δοκιμές. Αυτή έρευνα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα θα έχει ολοκληρωθεί» επισημαίνει ο γεωλόγος.

Η γραφειοκρατία ωστόσο σε συνδυασμό με τον επικείμενο χειμώνα, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μνημείο που έχει ήδη καταρρεύσει δύο φορές μέσα σε λίγα χρόνια. Από την τελευταία κατάρρευση, στις 26 Φεβρουαρίου, μέχρι και σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει, δεν συνάδει με την ιστορία της πόλης.

Οι εργασίες αποκατάστασης του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου θα γίνουν σε συνεργασία με τη διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια