Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο οι φετινές πυρκαγιές στην Κρήτη

Κρήτη
Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο οι φετινές πυρκαγιές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότερες από κάθε άλλη αντιπυρική περίοδο και περιορισμένης έκτασης, είναι οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα στην Κρήτη

Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με τη συμμετοχή της ηγεσίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών, της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης και στελεχών της Διεύθυνσης Δασών, έγινε απολογισμός του σχεδίου που εφαρμόζεται για τη θωράκιση του νησιού.

Σημαντικός παράγοντας στη θετική μέχρι σήμερα έκβαση της αντιπυρικής περιόδου, είναι η αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης σε συνδυασμό με τη συνδρομή των ίδιων των πολιτών.

Συνολικά σε τρεις περιπτώσεις στην Κρήτη οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πήραν διαστάσεις, όχι όμως σε βαθμό ανεξέλεγκτο.

Προτεραιότητα της ηγεσίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι η απόλυτη θωράκιση του εθνικού δρυμού Σαμαριάς από μια πιθανή πυρκαγιά. Πρόσφατο συμβάν προβλημάτισε τις συναρμόδιες υπηρεσίες που σήμερα προχώρησαν σε επανακαθορισμό του σχεδιασμού τους.

Το σενάριο τοποθέτησης αισθητήρων για την ανίχνευση πυρκαγιών μέσα στο Φαράγγι είναι μη εφαρμόσιμο λόγω του φυσικού περιβάλλοντος ενώ είναι αδύνατη η από αέρος παρέμβαση σε ένα απευκταίο συμβάν. Έτσι το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζιράκη απαιτείται ενίσχυση της παρουσίας δασοφυλάκων και πυροφυλάκων στο Φαράγγι της Σαμαριάς, έγκαιρη εξασφάλιση κονδυλίων για προσλήψεις και φύλαξη επί 24ώρου βάσεως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News