Δραστικά μέτρα για το κυκλοφοριακό στα Χανιά

Χανιά
Δραστικά μέτρα για το κυκλοφοριακό στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικά μέτρα προτίθεται να λάβει η δημοτική Αρχή για το Ενετικό Λιμάνι

Δραστικά μέτρα για την άμβλυνση του οξυμμένου κυκλοφοριακού προβλήματος παίρνει η δημοτική Αρχή των Χανίων.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης ζήτησε τη συμβολή του Τμήματος Τροχαίας Χανίων προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης. Ταυτόχρονα συνεργεία του Δήμου τοποθετούν από χθες κολονάκια σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως μπροστά από τη Δημοτική Αγορά, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στη στάθμευση λεωφορείων.

Ειδικά μέτρα προτίθεται να λάβει η δημοτική Αρχή για την περιοχή του ενετικού λιμανιού. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να καθοριστούν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης για μεθαύριο Παρασκευή στις 9 το πρωί.

Οι επιχειρηματίες του λιμανιού ζητούν να εξασφαλιστούν νόμιμες θέσεις στάθμευσης, προκειμένου οι χιλιάδες επισκέπτες τής πιο δημοφιλούς τουριστικής περιοχής της πόλης να έχουν εύκολη πρόσβαση. Οι ίδιοι εξάλλου έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι με την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης στάθμευσης στην πλατεία Κατεχάκη, μπροστά από το Τελωνείο, οι θέσεις περιορίστηκαν σημαντικά. Την ίδια στιγμή, τα πάρκινγκ της Ανατολικής Τάφρου αλλά και της πλατείας Τάλω αποδεικνύονται ανεπαρκή, μπροστά στον όγκο των επισκεπτών που δέχονται η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι.

Ο εμπορικός κόσμος

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης αναφέρει: «Η αλματώδης αύξηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (υπηρεσίες ύπνου, εστίασης, καφέ, τουριστικών καταστημάτων κ.λπ.) αύξησε την επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια τις ανάγκες στάθμευσης περισσοτέρων Ι.Χ. αυτοκινήτων, μικρών και μεγάλων λεωφορείων, στις περιοχές πλατείας Τάλω και Ακτής Κανάρη. Μάλιστα, τους μήνες αιχμής δεκάδες επισκέπτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν μια θέση στάθμευσης και εγκαταλείπουν την περιοχή, αφού τα ελεύθερα πάρκινγκ της πλατείας Τάλω, της ΑΒΕΑ,του ιδιωτικού οικοπέδου και των γύρω δρόμων δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής».

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ακόμα ότι «είναι απαραίτητο τώρα είναι να συντονίσουμε τον βηματισμό μας, διότι στο άμεσο μέλλον τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά για τους επαγγελματίες των ευρύτερων περιοχών του ενετικού λιμένα, του Τοπανά, της Εβραϊκής και της Νέας Χώρας». Σημειώνει ακόμη την ανάγκη ενότητας των φορέων ώστε να βρεθούν λύσεις βραχυπρόθεσμα, ενώ προτείνει στη δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το μέτρο των μίνι μπας στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που παρατηρείται χειμώνα-καλοκαίρι στο κέντρο, η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ήδη την απόφασή της για εικοσιτετράωρη λειτουργία του δημοτικού πάρκινγκ στην οδό Περίδου.

Να αλλάξει η νοοτροπία

Μεγάλο στοίχημα ωστόσο για τον Παναγιώτη Σημανδηράκη και την ομάδα του αποτελεί πρωτίστως η αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών, ώστε ο δημόσιος χώρος να αξιοποιείται προς όφελος των πολλών. Περιπτώσεις, όπως στον πεζόδρομο της Κοραή που καταπατήθηκε από οδηγούς καθ’ όλη την περίοδο του καλοκαιριού, επιχειρείται να εξαλειφθούν. Για την εν λόγω οδό, κατά μήκος της οποίας δεσπόζει το σχολικό συγκρότημα της Κοραή, δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις σε όσους σταθμεύουν κατά παράβαση του κανονισμού.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Ενημερωτικό υλικό από την Τροχαία

Σήμερα, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, συνεργεία του Τμήματος Τροχαίας Χανίων θα βρεθούν έξω από σχολικά συγκροτήματα της πόλης μοιράζοντας φυλλάδια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, για την αναγκαιότητα τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τα συνεργεία θα βρίσκονται από τις 9 το πρωί στα σχολικά συγκροτήματα της Κοραή και της Αμπεριάς καθώς επίσης στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News