Αναβρασμός για το γάλα - Οι τιμές… ανάβουν «φωτιές»

Κρήτη
Αναβρασμός για το γάλα - Οι τιμές… ανάβουν «φωτιές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για κινητοποιήσεις

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις τιμές του γάλακτος αλλά και των αμνοεριφίων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσο Σταριανουδάκη να εκφράζει στη “Νέα Κρήτη” δυσάρεστες προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών.

Η οργάνωση, που ανήκει στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μάλιστα, έχει οργανώσει για απόψε συγκέντρωση κτηνοτρόφων στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Την ίδια ώρα, να μην παίρνουν προκαταβολές αν δε συμφωνούν στην τιμή συνιστά προς τους κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία καλεί τους κτηνοτρόφους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή «στα ψιλά γράμματα» και όσοι συνάψουν συμφωνητικά και να μην υπογράφουν ό,τι τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι γιατί, όπως λέει, «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος».

«Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου που σε λίγο ξεκινάει, καλεί όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να μην παίρνουν προκαταβολή χωρίς προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα μέσω συμφωνητικού. Ξέρουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια περνάμε μια δύσκολη περίοδο, μια περίοδο όπου παλεύουμε για να επιβιώσουμε ως κλάδος. Για να μπορέσουμε όμως να τα καταφέρουμε πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη συμφωνητικών που θα μας διασφαλίζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για όλη την επόμενη γαλακτική περίοδο.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στα “ψιλά γράμματα” όσοι συνάψουν συμφωνητικά και να μην υπογράφουν ό,τι τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι, γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Καμία ανάκαμψη τιμών»

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες το βράδυ, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης ήταν καταπέλτης: «Η κατάσταση με τις τιμές στο γάλα δε διαφέρει και πολύ από τα περυσινά επίπεδα. Και πέρυσι σε πολλές περιοχές της χώρας ξεκίνησε το γάλα το πρόβειο να πληρώνεται 85 λεπτά το λίτρο. Σε περιοχή της Θεσσαλίας όπου υπήρχαν γαλακτοκομικές βιομηχανίες το είχαν πληρώσει 92 και 93 λεπτά, ενώ στην Πελοπόννησο είχε φτάσει και το 1 ευρώ. Και άρχισαν οι εισαγωγές. Δεν υπήρχε και ζήτηση στο τυρί και έτσι είδαμε πολύ γρήγορα τις τιμές να πέφτουν χαμηλά. Αυτή είναι η κατάσταση. Κανείς από εμάς δεν υπογράφει συμφωνία με τα τυροκομεία. Και σας πληροφορώ ότι σε όλη την Κρήτη τα τυροκομεία χρωστούν στους κτηνοτρόφους γάλατα πάνω από 8 μήνες. Όλα σχεδόν τα τυροκομεία. Και για τον νομό Χανίων υπάρχουν και αποθέματα δεκάδων τόνων στα ψυγεία των τυροκομείων, εκτός από τα ψυγεία τα προσωπικά που έχει ο καθένας. Και η γραβιέρα στη λαϊκή πουλιέται από 8,50 μέχρι 9,50 ευρώ το κιλό»...

Ο ίδιος αναφέρει ότι στον νομό Χανίων η μείωση της παραγωγής του γάλακτος σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει το 20% και σε σχέση με πρόπερσι το 70%, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για μικρή ανάκαμψη των τιμών από τους τυροκόμους, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν και να αγοράσουν γάλα.

«Διότι οι μισοί από εμάς αφήσαμε τα πρόβατά μας να γεννάνε 15 Ιανουαρίου. Έτσι, γάλα θα βγει τον Μάρτιο και τελείωσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μετά, τέλος Απρίλη, τα πρόβατα θα τα βγάλουμε στις μαδάρες και τελείωσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, διότι δεν πληρώνονται το γάλα τους. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, όπως και στα αρνιά. Συνεχώς γίνονται εισαγωγές ζώντων αρνιών από τη Ρουμανία. Έρχονται και τα ξεφορτώνουν στο λιμάνι των Χανίων και διοχετεύονται σε όλη την Κρήτη», είπε, εκφράζοντας την απόγνωσή του, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι οι τυροκόμοι επικαλούνται τις δυσκολίες της αγοράς και δεν μπορεί κανείς να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών.

«Εμείς θα κάνουμε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο και θα συζητήσουμε και άλλα θέματα, όπως την αύξηση του αγροτικού ρεύματος, την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και γενικότερα θα βάλουμε σε συζήτηση όλα τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και θα δούμε πώς θα διαμαρτυρηθούμε για τα προβλήματα αυτά»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News