Χανιά

«Ρατσισμός» από την ΔΕΥΑΧ - Δεν προσλαμβάνει δύο ΑμεΑ παρά την έγκριση από το ΑΣΕΠ

Εκτός εργασίας ανάπηροι στα Χανιά

Έντονες αντιδράσεις για τη στάση της ΔΕΥΑΧ, που παρά την έγκριση της όλης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ δεν τους προλαμβάνει

Ως ανίκανους προς εργασία κρίνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης στα Χανιά δύο ΑμεΑ, απαγορεύοντας την πρόσληψή τους, παρά την έγκριση της όλης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ.

Ο λόγος για ένα απίστευτο και πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού το οποίο σημειώθηκε στη ΔΕΥΑΧ, όταν πριν λίγες μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης αποφάσισε πως δε θα προσληφθούν δύο εργαζόμενοι με αναπηρία, παρά την έγκριση της πρόσληψής τους από το ΑΣΕΠ, καθώς ο εσωτερικός κανονισμός της Επιχείρησης απαγορεύει την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία ως εργατοτεχνικό προσωπικό.

Η στάση αυτή της Δημοτικής Επιχείρησης, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, που κάλεσε τον Δήμο Χανίων και την εταιρεία να ανακαλέσουν «την απάνθρωπη και απαράδεκτη απόφαση, που στερεί από ΑμεΑ μία από τις ελάχιστες δυνατότητες εργασίας που τους δίνονται».

Καταγγέλλοντας το απίστευτο αυτό περιστατικό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων αναφέρει ότι «στην τελευταία προκήρυξη, την 3κ/2018, προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΧ, με βάση την απόφαση του ΑΣΕΠ, δύο εργαζόμενοι ικανοί προς εργασία με βάση τα χαρτιά τους, που είχαν ποσοστό αναπηρίας. Ενώ για τις συγκεκριμένες θέσεις προβλεπόταν πρόσληψη ανθρώπων με αναπηρία, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, στη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου, αποφάσισε να μην προσληφθούν οι δύο εργαζόμενοι, με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας που προβλέπει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας, αρνούμενοι να υλοποιήσουν τη σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμος Χανίων, στον οποίο ανήκει η ΔΕΥΑΧ, και η ίδια η εταιρεία, σε περίπτωση που επιμείνουν στην παραπάνω τους απόφαση.

Πέραν του ότι άμεσα πρέπει να αλλαχθεί ο κανονισμός και να καταργηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ως παράνομη και απάνθρωπη, πρέπει άμεσα να αλλάξουν και την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ και να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΑΣΕΠ. Να προχωρήσουν στην πρόσληψη των δύο συναδέλφων, αφού κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν με βάση την προκήρυξη.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των Χανίων και του φορείς των ΑμεΑ να καταδικάσουν και να αντιδράσουν στην πρωτοφανή αυτή απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που, αν παραμείνει ως έχει, ανοίγει κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου να καταργηθούν και οι τελευταίες θέσεις εργασίας στις οποίες μπορούσαν να προσληφθούν άνθρωποι με αναπηρία.

Σημειωτέον ότι προκηρύξεις και θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κάποιο ποσοστό αναπηρίας είναι ελάχιστες και, αν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ακυρώνονται, οδηγούμαστε κυριολεκτικά στον Μεσαίωνα. Πολύ περισσότερο όταν στη ζούγκλα της λεγόμενης “ελεύθερης αγοράς εργασίας” ένας ιδιώτης δε θα πάρει έναν εργαζόμενο με αναπηρία, αλλά και αν τον πάρει δε θα σεβαστεί το πρόβλημά του, στον βωμό της υψηλής κερδοφορίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα των ευθυνών που έτσι και αλλιώς έχουν για την ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία, οφείλει άμεσα να παρέμβει για να αρθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που ακυρώνει στην πράξη και αυτές τις ελάχιστες προκηρύξεις που επιτρέπουν τις προσλήψεις ανθρώπων με κάποιο ποσοστό αναπηρίας».

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

«Οδηγούμαστε κυριολεκτικά στον Μεσαίωνα»

Την ίδια ώρα, όμως, τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της ΔΕΥΑΧ, με την οποία δε δέχεται να προσλάβει δύο ΑμΕΑ, εκφράζει το Εργατικό Κέντρο νομού Χανίων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Χανίων στις 22 Αυγούστου ακύρωσε την πρόσληψη των δύο συναδέλφων συνδημοτών μας, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω συνάδελφοι, βάσει αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018, θα έπρεπε να διοριστούν στη ΔΕΥΑΧ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ προέβη σε αυτή την απόφαση λόγω του Εσωτερικού Κανονισμού της Επιχείρησης (ΔΕΥΑΧ), ο οποίος και απαγορεύει την πρόσληψη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 50% στη συγκεκριμένη θέση (εργάτες γενικών καθηκόντων). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις προβλεπόταν πρόσληψη ανθρώπων με αναπηρία. Επίσης οι συνάδελφοι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης. Προκηρύξεις και θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κάποιο ποσοστό αναπηρίας είναι ελάχιστες και αν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ακυρώνονται, και μάλιστα από μία Δημοτική Επιχείρηση, οδηγούμαστε κυριολεκτικά στον Μεσαίωνα. Πολύ περισσότερο όταν στη ζούγκλα της λεγόμενης “ελεύθερης αγοράς εργασίας” ένας ιδιώτης δε θα πάρει έναν εργαζόμενο με αναπηρία. Καλούμε τον Δήμο Χανίων (στον οποίο ανήκει η ΔΕΥΑΧ), τον νέο δήμαρχο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Χανίων να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να βρουν τρόπο ώστε να προσληφθούν οι συνάδελφοι σύμφωνα με τις ανάγκες τις Επιχείρησης και των συναδέλφων». Καταλήγοντας, το Εργατικό Κέντρο Χανίων σημειώνει πως «θα είναι δίπλα στους δύο συναδέλφους μέχρι να δικαιωθούν».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια