Από πεζόδρομος μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης η οδός Κοραή στα Χανιά

Χανιά
Από πεζόδρομος μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης η οδός Κοραή στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων - Σεβασμό του χώρου ζητούν οι Διευθύνσεις σχολείων

Σε χώρο ανεξέλεγκτης στάθμευσης μετατρέπουν την οδό Κοραή, στα Χανιά, πολίτες που δε διστάζουν να καταπατήσουν τον πεζόδρομο, αγνοώντας πλήρως τις απαγορευτικές πινακίδες και τον δημόσιο χώρο.

«Αποκορύφωμα της ανομίας και της έλλειψης στοιχειώδους συνείδησης, αναφορικά με τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, είναι το παράδειγμα της οδού Κοραή»

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων

Μέτρα από τη νέα δημοτική Αρχή και από την Τροχαία ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς πεζόδρομους της πόλης. Χθες, για μια ακόμη μέρα, άνδρες του Τμήματος Τροχαίας έκοψαν δεκάδες κλήσεις στους παραβάτες, ωστόσο η καταπάτηση από ασυνείδητους συνεχίζεται...

Η απομάκρυνση των αλυσίδων που οριοθετούσαν τον πεζόδρομο ευνόησε όσους θεωρούν ότι μεγαλύτερη χρησιμότητα έχει για τα οχήματα, παρά για τους πεζούς.

Η οδός Κοραή, από την οποία πήραν το όνομά τους και τα σχολεία της περιοχής, δεν είναι η μοναδική οδός της πόλης που καταπατείται, η εικόνα που παρουσιάζει όμως τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από μερίδα της κοινωνίας ο δημόσιος χώρος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων υπογραμμίζει ότι η καταπάτηση και συρρίκνωση των ελεύθερων διαθέσιμων χώρων της πόλης υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Αποκορύφωμα της ανομίας και της έλλειψης στοιχειώδους συνείδησης, αναφορικά με τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, είναι το παράδειγμα της οδού Κοραή. Ενός πεζοδρόμου που καθημερινά και παρανόμως τον διασχίζουν οχήματα αναζητώντας ως επί το πλείστον θέσεις στάθμευσης, με την ανοχή της Αστυνομίας και του Δήμου Χανίων. Ενός πεζοδρόμου με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που όλο τον χρόνο είναι γεμάτος ζωή, όχι μόνο όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων.

Η οδός Κοραή συνδέει τον Δημοτικό Κήπο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με τις ανατολικές ενετικές οχυρώσεις και κατ’ επέκταση με το ιστορικό κέντρο. Δεν αποτελεί μόνο πέρασμα, αλλά και χώρο στάσης, σημείο συνάντησης, με αρκετές εκδηλώσεις να διεξάγονται κατά καιρούς από τη μια άκρη της οδού ως την άλλη. Τα τελευταία έξι χρόνια, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πεζόδρομου, τα σχολεία που βρίσκονται επί της οδού διοργανώνουν την “Άνοιξη της Κοραή”.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

Μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ο κ. Αντώνης Αθανασάκης, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων, εξήγησε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται γίνεται στην ουσία μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του πεζόδρομου.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο πεζόδρομος είναι μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Στη σειρά βρίσκονται νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, πέτρινα κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένα από την εποχή του Βενιζέλου, τα οποία μαζί με το Εθνικό Στάδιο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας δημιουργούν μια ενότητα που δίνει ανάσα στο κέντρο της πόλης». Μάλιστα, οι Διευθύνσεις των σχολείων της Κοραή έχουν προτείνει ο πεζόδρομος να διατεθεί και για εκδηλώσεις του καλοκαιρινού φεστιβάλ του Δήμου Χανίων.

«Μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της αυτά τα σημεία τα αναδεικνύει και να τα προσφέρει στους πολίτες της», πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης. Στη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και τα σχολεία είναι ανοιχτά, η οδός Κοραή έχει τη χρήση για την οποία διαμορφώθηκε, δηλαδή αυτή του πεζόδρομου. Φέτος, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ασυνείδητοι έσπασαν τις αλυσίδες και η πρόσβαση οχημάτων γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται ανεμπόδιστα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων και η ομάδα P_Public, σε ανοιχτή επιστολή που τιτλοφορείται “Η άνοιξη της οδού Κοραή”, υπογραμμίζουν ότι «η ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, για την άσκηση του οποίου η απρόσκοπτη πρόσβαση αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο». Ταυτόχρονα, σημειώνουν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών που καλούνται να σεβαστούν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης όλων στους δημόσιους χώρους, όπως και να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά και γενικότερα την αισθητική της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News