Χανιά

Με SMS η ενημέρωση των παραγωγών για το πώς θα ποτίζουν τις ελιές τους 

Έξι ομάδες παραγωγών, ακολουθούν τα βήματα της τεχνολογίας

Ένα πρωτοποριακό σύστημα για την άρδευση των καλλιεργειών στην Κρήτη

Μια επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα μέθοδος αρχίζει δειλά να εφαρμόζεται στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη

Έξι ομάδες παραγωγών, που ακολουθούν τα βήματα της τεχνολογίας και τα αξιοποιούν προς όφελος των καλλιεργειών, υιοθετούν τα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων που δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την άρδευση του ελαιώνα του.

Η παρουσίαση του λεγόμενου “συστήματος άρδευσης ακριβείας” έγινε χθες από τον ερευνητή-πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων κ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη, στο πλαίσιο ημερίδας για την κλιματική αλλαγή και τις μεθόδους άρδευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρτζουλάκης, «ο παραγωγός λαμβάνει στο κινητό του ένα SMS που τον ενημερώνει για τον χρόνο που θα πρέπει να ποτίσει τις ελιές του, καθώς επίσης για την ποσότητα νερού». Ο ίδιος σημείωσε ότι «μόνο έτσι θα γίνει εξοικονόμηση νερού. Όταν τα αποτελέσματα της έρευνας εφαρμοστούν στο χωράφι».

Το σύστημα άρδευσης ακριβείας εφαρμόζεται σε ομάδες παραγωγών στην περιοχή του Ηρακλείου, του Λασιθίου και του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία εξακολουθούν να εξελίσσονται.

Στις καλλιέργειες που εφαρμόζουν το σύστημα, είτε είναι εγκατεστημένος μετεωρολογικός σταθμός είτε λαμβάνονται δεδομένα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στις συνθήκες και στις ανάγκες της καλλιέργειας συλλέγονται σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή, επεξεργάζονται και έτσι υπολογίζονται ανά ώρα οι ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό.

 

ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ

Στόχος η περαιτέρω εξέλιξη της εφαρμογής

«Σε όλους τους παραγωγούς γίνεται ανάλυση του εδάφους της καλλιέργειάς τους, γνωρίζουμε τι νερό μπορεί να συγκρατήσει το έδαφος του ελαιώνα, γνωρίζουμε το σύστημα άρδευσης με το οποίο ποτίζεται, την ποιότητα του νερού, τη διαθεσιμότητα και το στάδιο ανάπτυξης», είπε ο κ. Χαρτζουλάκης, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται τώρα στον αν οι παραγωγοί ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που λαμβάνουν ή όχι.

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής και της λεγόμενης “ελλειμματικής άρδευσης”, όταν διανύουμε περίοδο λειψυδρίας. Στόχος των ερευνητών, που παρουσίασαν την εφαρμογή στο πλαίσιο ημερίδας στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, είναι η εξέλιξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε ο παραγωγός να μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να δίνει εντολή για την άρδευση της καλλιέργειάς του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια