Βιολογικός Παλαιόχωρας: Δρομολογείται επιτέλους το έργο πνοής

Χανιά
Βιολογικός Παλαιόχωρας: Δρομολογείται επιτέλους το έργο πνοής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας

Ένα ακόμα βήμα για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας - έργο που ταλανίζει επί δεκαετίες την κωμόπολη και την ευρύτερη περιοχή στα νότια των Χανίων - έγινε χθες με την υπογραφή της σύμβασης του δεύτερου υποέργου. Πρόκειται για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς λυμάτων, των αντλιοστασίων και του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη, του προέδρου της ΔΕΥΑ Σελίνου κ. Γιάννη Βαρδουλάκη και του προέδρου της αναδόχου εταιρείας “Δομική Κρήτης Α.Ε.” κ. Γιώργου Συνατσάκη υπεγράφη χθες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.550.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Κρήτη 2014-2020” της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός χρόνου από την έναρξη των εργασιών.

Στη σημαντικότητα του έργου του βιολογικού για την ευρύτερη περιοχή, της προστασίας του Περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών αναφέρθηκε τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης. Μάλιστα, ο κ. Περράκης ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Αρναουτάκη για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και για τη συνεχή, όπως είπε, στήριξή του στα θέματα υποδομής και ανάπτυξης του Δήμου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των τευχών και αναμένεται σύντομα η δημοπράτηση του πρώτου υποέργου κατασκευής της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού, προϋπολογισμού 3.550.000 ευρώ.

Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του νότιου τμήματος του δήμου Καντάνου-Σελίνου. Ο βιολογικός της Παλαιόχωρας έχει περάσει από... σαράντα κύματα για να φτάσει στη φάση δημοπράτησης και έναρξης κατασκευής. Έχει αλλάξει χωροθέτηση εξαιτίας αντιδράσεων, ενώ επί σειρά ετών παρέμεινε βαλτωμένος ακόμη και μετά τη χωροθέτησή του στη θέση “Τροχαλού”, ανάμεσα στην Παλαιόχωρα και την Κουντούρα, λόγω προσφυγών κατοίκου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η δρομολόγηση του έργου ήταν, έτσι κι αλλιώς, επιτακτική, με δεδομένο ότι η περιοχή της Παλαιόχωρας, που κάθε καλοκαίρι υποδέχεται χιλιάδες κόσμου, κινδυνεύει από τη ρύπανση των θαλασσών της, που μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί χάρη στα θαλάσσια ρεύματα και χάρη σε προσωρινές λύσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί.

Παρόντες στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ήταν ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καλογερής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Τάσος Κουρουπάκης και κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Παναγιώτης Αλιφιέρης, ο μηχανικός Περιβάλλοντος κ. Μανόλης Κοτρονάκης και η δικηγόρος του Δήμου κ. Ελένη Μανουσέλη.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News