Πατέρας διέσχισε το φαράγγι Σαμαριάς κουβαλώντας στην πλάτη το ανάπηρο παιδί του

Χανιά
Πατέρας διέσχισε το φαράγγι Σαμαριάς κουβαλώντας στην πλάτη το ανάπηρο παιδί του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως μια φωτογραφία του 2017 οδηγεί σε εξελίξεις για το φαράγγι

Πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία υποδομής στο φαράγγι της Σαμαριάς ώστε να μπορούν να το διασχίζουν άτομα κινητικά ανάπηρα, υπέβαλε η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Η πρόταση υποβλήθηκε με αφορμή την περίπτωση ενός πατέρα η οποίος το καλοκαίρι του 2017 είχε διασχίσει το φαράγγι κουβαλώντας στην πλάτη του την ανάπηρη κόρη του. Η φωτογραφία του μάλιστα είχε κάνει τότε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας συγκίνηση διεθνώς. Δύο χρόνια μετά, το Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Δασών Χανίων έχοντας ήδη εξετάσει τρόπους υλοποίησης της πρότασης, ζητά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Στο επίκεντρο η προσβασιμότητα ΑμΕΑ

Το αίτημα είχε περιληφθεί και στη ετήσια αναφορά της Διεύθυνσης Δασών Χανίων προς το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια. Στην τελευταία επίσκεψη του ειδικού αξιολογητή του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν από ένα μήνα τέθηκε εκ νέου με επιχειρήματα και συγκεκριμένο σχεδιασμό, το θέμα της προσβασιμότητας στο δρυμό ανθρώπων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Σύμφωνα με τον Δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Γιάννη Φωτάκη, στη βόρεια είσοδο του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, από το Ξυλόσκαλο μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο, μέσα σε μικρό ανάπτυγμα τριών χιλιομέτρων ο επισκέπτης κατεβαίνει υψόμετρο 800 μέτρων. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει τη δημιουργία υποδομής στον άξονα του υφιστάμενου μονοπατιού. Μεταξύ των λύσεων που αναζητήθηκαν για το εν λόγο τμήμα, ήταν και αυτή της τοποθέτησης ενός τελεφερίκ, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν εξετάζεται.

Έτσι αναζητείται λύση για ένα τμήμα έντεκα χιλιομέτρων από τη νότια είσοδο. Όπως εξήγησε ο κ. Φωτάκης, «αυτό που κάναμε σαν υπηρεσία είναι να το εντάξουμε στον προγραμματισμό μας ,να αρχίσουμε να το δουλεύουμε για το τμήμα Αγία Ρουμέλη – Χριστός. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα είναι μια συμβατή λειτουργία ,δεν θα μπορούν δηλαδή ταυτόχρονα να διέρχονται μαζικοί τουρίστες και οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας». Στις σκέψεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είναι να οριστεί μια ημέρα την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερα κατά την οποία το Φαράγγι θα ανοίγει μόνο για αμεα.

Αν η πρόταση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πιο φημισμένο φαράγγι της Ευρώπης διασχίζουν  κάθε χρόνο άνθρωποι που έχουν χάσει την  όραση ή την ακοή τους, συγκλονίζοντας για τη δύναμη της θέλησης τους να θαυμάσουν ένα θαύμα της φύσης ακόμη και στερούμενοι κάποια από τις  αισθήσεις τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News