Χανιά

Στον «αέρα » η γέφυρα του Αλικιανού - Τι εμπόδια προέκυψαν;

Τοποθετήθηκε η γέφυρα αλλά δεν μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία εξαιτίας των εμποδίων

Στον “αέρα” κινδυνεύει να βρεθεί η συγκοινωνιακή σύνδεση της ευρύτερης περιοχής του Αλικιανού με το κύριο οδικό δίκτυο των Χανίων. Αυτή τη στιγμή, ο παράνομος δρόμος που ανοίχτηκε με το μπάζωμα του ποταμού Κερίτη εξυπηρετεί την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ωστόσο η λύση, εκτός από μη νόμιμη, είναι και προσωρινή. Ταυτόχρονα, η στρατιωτική γέφυρα που τοποθετήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, σε απόσταση διακοσίων μέτρων από την ιστορική γέφυρα που κατέρρευσε, δεν μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία εξαιτίας των εμποδίων που εμφανίζονται στη διάνοιξη των συνδετήριων δρόμων.


Ιδιοκτησιακά και τεχνικά ζητήματα, βάζουν σύμφωνα με πληροφορίες φρένο στην κατασκευή δρόμου τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό τμήμα της στρατιωτικής γέφυρας. Έτσι, αν και ο σκελετός της γέφυρας Μπέλεϊ είναι έτοιμος εδώ και καιρό, ως έργο παραμένει ημιτελές. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι του Αλικιανού, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί θέματα απαλλοτριώσεων, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη σύνδεση του επαρχιακού δικτύου Χανίων-Ομαλού με τη γέφυρα. Η μόνη χρήση που θα μπορούσε να έχει σήμερα είναι να εξυπηρετεί πεζούς.


Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι όλων των ορεινών χωριών του δήμου Πλατανιά και περιοχών του Ανατολικού Σελίνου είναι πως, με τις πρώτες ισχυρές βροχές του χειμώνα και την υπερχείλιση του ποταμού Κερίτη, ο παράνομος δρόμος από τον οποίο εξυπηρετούνται θα κλείσει ως μη ασφαλής. Αν μέχρι τότε δεν έχει δοθεί σε κυκλοφορία η στρατιωτική γέφυρα, οι κάτοικοι δεκάδων χωριών της περιοχής θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν πολλά περισσότερα χιλιόμετρα, μέσα από προβληματικές οδούς, για να φτάσουν στα Χανιά.


Το υπουργείο Υποδομών, μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας, δεσμεύτηκε πρώτον για την αποκατάστασή της και, δεύτερον, για τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης γέφυρας στον Αλικιανό.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, αν δεν προκηρυχθεί άμεσα από το υπουργείο το έργο κατασκευής νέας γέφυρας, αναμένεται να προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αρχίσει η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, για την οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια