Ελλείψεις φαρμάκων με ασθενείς στην... αναμονή

Χανιά
Ελλείψεις φαρμάκων με ασθενείς στην... αναμονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά επηρεασμένη από τις ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται πανελλαδικά είναι η αγορά των Χανίων

Οι περισσότερες ελλείψεις αφορούν σε εξωνοσοκομειακά σκευάσματα, με τους ασθενείς να μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας από τους φαρμακοποιούς τους, οι οποίοι τα αναζητούν στις φαρμακαποθήκες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγουν και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Χανίων αποδίδει το φαινόμενο στις παράλληλες εξαγωγές, με τον πρόεδρό του κ. Μανόλη Κατσαράκη να εξηγεί ότι «αυτά τα φάρμακα γίνονται στόχος από τις φαρμακαποθήκες, συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στο εξωτερικό όπου η τιμή τους είναι πολλαπλάσια».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σε έλλειψη βρίσκονται 110 φαρμακευτικά σκευάσματα, πολλά από τα οποία είναι πρώτης γραμμής. Στα Χανιά, ελλείψεις παρατηρούνται σε σκευάσματα ινσουλίνης, σε φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού, της υπέρτασης, της επιληψίας και του θυρεοειδούς, αλλά και σε εμβόλια. Δυσεύρετα είναι επίσης τα αντιπηκτικά χάπια και δημοφιλή αγχολυτικά σκευάσματα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο ΕΟΦ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για όσα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη για πάνω από δύο μήνες. Επιπλέον, έχει ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Κατσαράκης εξέφρασε την άποψη ότι «την τρέχουσα περίοδο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του ΕΟΦ, ώστε να σταματήσει η εξαγωγή αυτών των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς».

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, πάντως, καταγράφουν τις ελλείψεις, οι οποίες στη συνέχεια καταχωρίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, προκειμένου να είναι πλήρως αποτυπωμένη η εικόνα της αγοράς.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ψάχνουν ακόμα και σε αγορές του εξωτερικού

Από την πλευρά τους, οι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, μπαίνουν συχνά σε λίστα αναμονής στα φαρμακεία, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις ασθενών που αναζητούν τα φάρμακά τους σε αγορές του εξωτερικού. Ο κ. Μανόλης Κατσαράκης επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα, που είναι σε έλλειψη, μπορούν να προμηθευτούν μόνο με ιατρική συνταγή, συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η αγορά τους από το εξωτερικό.

Ο ίδιος, δε, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου, σημειώνοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News