ABEA: H αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία βρίσκεται στα Χανιά

Χανιά
ABEA: H αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία βρίσκεται στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάκριση για την ιστορική ΑΒΕΑ

Πρώτη ανάμεσα σε 135 ευρωπαϊκές εταιρίες για το έργο και τη λειτουργία της αναδείχτηκε η ΑΒΕΑ. Η Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία Ανατολή που ιδρύθηκε στη Νέα Χώρα Χανίων το 1889 είναι σήμερα η αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΒΕΑ Μιχάλης Μαρακάκη "Είναι μια ιδιαίτερη τιμή γιατί μια εταιρία που λειτουργεί 130 χρόνια βραβεύθηκε για τη λειτουργία της, για τα αποτελέσματα της, για τη διαχρονική συμμετοχή, για το γίγνεσθαι στον τόπο μας.  

Η τελετή βράβευσης της ΑΒΕΑ από την Ευρωπαϊκή χημική εταιρία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μπροστά από τα φουγάρα του παλιού εργοστασίου τα οποία πρόσφατα ανακηρύχθηκαν διατηρητέα. Το οικόπεδο στο οποίο υπήρχε η βιομηχανία μέχρι τις αρχές του αιώνα και που χαρακτηρίζεται όχι άδικα ως φιλέτο, επρόκειτο να αξιοποιηθεί από το 2000 με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει την κατασκευή συνεδριακού κέντρου, ξενοδοχείου πόλης , ενυδρείου στα πρότυπα αυτού της Βαρκελώνης, πλατεία και κατοικίες.

"Δυστυχώς η τοπική μας κοινωνία και οι τότε άρχοντες δεν κατάλαβαν την αξία και δυστυχώς κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ζωντανού βιομηχανικού μνημείου, ποτισμένου με τόσο μεγάλη ιστορία", επισήμανε ο δήμαρχος Χανίων κ.Βάμβουκας. Σήμερα ένας νέος επενδυτής, κυπριακών συμφερόντων στην ιδιοκτησία του οποίου πέρασε μεγάλο μέρος της έκτασης, σχεδιάζει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ, της βιομηχανίας που διένυσε τη δική της ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας το αποτύπωμά της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης των Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News