«Ενοικιάζουν» εργαζόμενους σε ξενοδοχεία των Χανίων

Χανιά
«Ενοικιάζουν» εργαζόμενους σε ξενοδοχεία των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός στα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις συμβάσεις

Φθάνουν στα Χανιά μέσω Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας, αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και αποτελούν παραφωνία στον κλάδο την  ώρα που είναι σε ισχύ η υποχρεωτική συλλογική σύμβαση εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Πρόκειται για αλλοδαπές που εργάζονται σαν καμαριέρες σε ξενοδοχεία.

«Είδαμε για πρώτη φορά στο νομό σας το φαινόμενο των δουλεμπορικών γραφείων, ενοικιαζόμενοι συνάδελφοί μας από γραφεία της Αθήνας που δεν αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση, αλλά με την κατώτατη της ΓΣΕΕ», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Χωτζόγλου.

«Αυτό δε θα περάσει, δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτούς που φέρνουν αυτούς τους εργαζόμενους και τους εκμεταλλεύονται με 650 ευρώ, χωρίς ωράριο και χωρίς δικαιώματα», αναφέρει ο πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων κ. Μανόλης Μπαμιάκης.

«Πρέπει να τους κινητοποιήσουμε γιατί παρατηρούμε ότι υπάρχει αυτή η αναρχία…», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων κ. Σήφης Αποστολάκης.

Πρόκειται για φαινόμενο πρωτοφανές για τα Χανιά όπου στην πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων τηρείται η υποχρεωτική συλλογική σύμβαση που πέτυχε να υπογράψει πριν από ένα χρόνο το τοπικό σωματείο. Περιπτώσεις παράβασης της εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης διαπιστώνονται στο Ηράκλειο αλλά και στο Ρέθυμνο.

«Εκεί βρήκαμε εργαζόμενους που εργάζονταν στα ρεπό τους, που ήταν πέρα από το ωράριο εργασίας τους, βρήκαμε το πρωτάκουστο στους πίνακες ΣΚ κενό…», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού κ. Νίκος Κοκολάκης.

«Αντιμετωπίζουμε κρούσματα παραβατικότητας με υπερεργασία, μαύρη εργασία και σε μερικές περιπτώσεις έχουμε μη τήρηση της κλαδικής σύμβασης», τονίζει ο Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου κ. Κώστας Νικολιδάκης.

Στο νομό Λασιθίου η μέχρι στιγμής πτώση του τουρισμού έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην μερική απασχόληση.

«Η κατάσταση στο Λασίθι είναι πολύ δύσκολη γιατί και ο τουρισμός φέτος δεν έχει τα περυσινά αποτελέσματα, έχουμε μείωση κατά 30%…», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου, κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης.

Την παγκρήτια σύσκεψη των σωματείων τουρισμού - επισιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων τέθηκε ακόμη το θέμα της απώλειας των αποθεματικών του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της κατάργησης του εφάπαξ για τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News