Έπλεξε περίτεχνο νυφικό από νήμα αλεξίπτωτου το 1941

Χανιά
Έπλεξε περίτεχνο νυφικό από νήμα αλεξίπτωτου το 1941

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιο έκθεμα 27χρονης Ρεθυμνιώτισσας που ντύθηκε νύφη με το νήμα αλεξίπτωτου

Ένα σπάνιο έκθεμα που έχει απασχολήσει ακόμη και τον διεθνή Τύπο φιλοξενείται στη μόνιμη έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης που λειτουργεί στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων. Πρόκειται για ένα νυφικό από νήμα γερμανικού αλεξίπτωτου, το οποίο έπλεξε μια Ρεθυμνιώτισσα μετά τη γερμανική εισβολή τον Μάιο του 1941.

Δείγμα της πίστης, της ελπίδας και του πάθους των Κρητικών για τη ζωή, ακόμη και τις σκληρές μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νυφικό της Ανδριανής Χαλκιαδάκη αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά εκθέματα της έκθεσης της Μάχης της Κρήτης. Η 27χρονη τότε Ρεθυμνιώτισσα ξέπλεξε το αλεξίπτωτο Γερμανού στρατιώτη που έπεσε στις 20 Μαΐου του 1941 στις βόρειες ακτές του νησιού, για να φτιάξει το νυφικό που τελικά φόρεσε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου για να παντρευτεί τον αγαπημένο της Δημήτρη Αντωνακάκη.

Η Αδριανή Χαλκιαδάκη έπλεκε περίτεχνα με επιμονή και υπομονή για πολλές ημέρες το νυφικό της, απτόητη από τις κακουχίες, αψηφώντας τον κίνδυνο ακόμη και της εκτέλεσης, κι ενώ οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το πατρικό της σπίτι. Λίγο πριν πεθάνει, το 2004, σε ηλικία 97 ετών, εξέφρασε στις κόρες της την επιθυμία της να δωρίσουν το νυφικό της στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Μανόλης Πετράκης είπε στο neakriti.gr: «Μια νύφη τότε, με τη μητέρα της, έπλεξε το νυφικό της φόρεμα, το οποίο είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε πριν φύγει από τη ζωή. Είναι από σχοινάκια γερμανικού αλεξίπτωτου. Πρόκειται για ένα μάξι φόρεμα. Έχει βγει σε περιοδικά του εξωτερικού και σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς... Είναι εξαιρετικό».

Η ευρηματικότητα των γυναικών της εποχής του πολέμου και το πάθος για τη ζωή αποτυπώνονταν σε όλες τις εκφάνσεις της δύσκολης καθημερινότητας την περίοδο της Κατοχής. Μεταξύ των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι ένα ακόμη φόρεμα φτιαγμένο από νήμα τσουβαλιού. Το έπλεξε η μητέρα ενός γιατρού των Χανίων σε πολύ νεαρή ηλικία, από νήμα τσουβαλιού στο οποίο οι Γερμανοί έβαζαν το αλεύρι. «Όταν λοιπόν έδειξα στη γιαγιά το τσουβάλι, συγκινήθηκε γιατί θυμήθηκε αυτό που είχε συμβεί χρόνια πριν και μας εξήγησε την ιστορία του φορέματος το οποίο και δώρισε στο μουσείο», τόνισε ο κ. Πετράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News