Χανιά

Παυλόπουλος από την Κρήτη: «Δε θα ανεχθούμε αυθαιρεσίες της Τουρκίας»

Ισχυρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία από τον Βάμο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης

Μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από την Κρήτη.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς από χθες δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).

Έναντι λοιπόν στις εν λόγω προκλήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει ισχυρό μήνυμα από το δημαρχείο Αποκόρωνα στις Βρύσες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Στα εθνικά μας θέματα έχουμε χρέος να είμαστε μαζί».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας ενωμένοι και ανυποχώρητοι» και έστειλε μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε φιλία και καλή γειτονία. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ευρωπαϊκή της προοπτική όταν άλλοι την αμφισβητούν... Πορευόμαστε με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν θέλει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ο δρόμος είναι ανοιχτός αλλά δεν πρόκειται να ανεχτούμε εκπτώσεις στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου».

Τέλος τόνισε ότι «η χθεσινή δήλωση της κ. Φεντερίκα Μοντερίνη είναι σαφέστατη. Συνοψίζω: φιλία, καλή γειτονία, χωρίς έκπτωση. Δε θα μπορούσαμε ποτέ να ανεχτούμε αυθαιρεσίες της Τουρκίας. Για μας υπάρχουν ορισμένες αυτονόητες αλήθειες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στον Αποκόρωνα όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Αποκόρωνα από Περιφέρεια 

Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές που από τον Αποκόρωνα το 1895 και το 1896 επαναστατημένοι και αποφασισμένοι διακήρυξαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, ανέφερε σε δήλωση - μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Βάμο Αποκορώνου όπου και υποδέχθηκε έξω από το Ναό μαζί με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο.

Η Ιστορική επέτειος τιμήθηκε με δοξολογία, κατάθεση στέφανου από τον κ.  Παυλόπουλο, ριζίτικα τραγούδια, κρητικούς χορούς, παρόντων του προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού, Βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, ενώ για το ιστορικό των επαναστατημένων αγωνιστών και στην σημαντικότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Γιώργος Χατζηδάκης πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Βάμου, ο Νίκος Παπαδάκης πρόεδρος Ιδρύματος Ερευνών Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πατήρ Μιχαήλ Μπλαβογιλάκης πρόεδρος του ιδρύματος Αγία Σοφία, ενώ νωρίτερα ο συγγραφέας Α. Κακατσάκης αναφέρθηκε στην θυσία των ηρώων της περιοχής.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Αρναουτακης «Στο Βάμο, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Αποκόρωνα γράφτηκαν χρυσές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η Κρήτη ολόκληρη με ενθουσιασμό υποδέχτηκε τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα. Μιας επαρχίας που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες για την ελευθερία, την αυτοθυσία των κατοίκων της και την αγάπη για την πατρίδα. Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε ιδιαίτερα τους διοργανωτές της σημερινής επετειακής εκδήλωσης με τη βεβαιότητα ότι συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αποδίδοντας ταυτόχρονα την οφειλόμενο τιμή στους αγωνιστές εκείνης της εποχής».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Αποκορώνου στις Βρύσες, ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Αποκόρωνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια