Χανιά

Πρωτομαγιά: Απεργίες και συλλαλητήρια στην Κρήτη

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία» η Εργατική Πρωτομαγιά

Με το σύνθημα «δεν είναι αργία, είναι απεργία» το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού Χανίων την 1η του Μάη στις 10 το πρωί.

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την 1 Μαΐου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 10:00 πμ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,
Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις, στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ» είναι ζωντανό, επίκαιρο, θα υπάρχει και θα βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο και στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγο, στους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.
Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δε δίνουμε συγχωροχάρτι, δε συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Εργαζόμενη, εργαζόμενε,
Κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, μπροστά στις εκλογές, θα κάνουν προσπάθεια να σε παγιδέψουν, να φέρουν τη δυσαρέσκεια σου, στα μέτρα τους! Με νέα ψέματα και απάτες θα προσπαθήσουν να σε βάλουν στη λογική του τάχα “μικρότερου κακού”.
Μην αποδεχτείς νέες απάτες, μεγάλα λόγια που θα υπόσχονται ξανά προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».
Απάντησε αγωνιστικά με τη συμμετοχή σου στους διεκδικητικούς αγώνες, οργανώσου στο σωματείο σου. Προσπέρασε τους εκβιασμούς των κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων, την ΕΕ της ανεργίας, των ψίχουλων και της καταστολής, τις δυνάμεις που στηρίζουν το ΝΑΤΟ των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Το σύστημα της εκμετάλλευσης δε μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!
Δίπλα στα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό τους, βρίσκεται οργανωμένα, ένας καλοταϊσμένος συνδικαλιστικός μηχανισμός, μια εργατική ελίτ. Αυτή η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να φέρει μέσα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, μεγαλοδιευθυντές και golden boys, νόθους, να φέρει με φυσική παρουσία την εργοδοσία.
Τα μνημόνια και όλα τα αντεργατικά μέτρα ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, έχουν και τη δική τους υπογραφή. Είναι οι ίδιοι που λένε πως η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, αυτοί που βρίσκονταν μαζί στις πλατείες των αγανακτισμένων και έβαζαν τους “Κολλάδες” και άλλους «πρόθυμους συνδικαλιστές» να ανακηρύττουν “το τέλος των συνδικάτων”. Είναι αυτοί που έκλεισαν τα μάτια όταν μπήκε στο γύψο το απεργιακό δικαίωμα, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα στο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση, να διαδηλώσουν με τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης.
Δεν έχουν τελειώσει ακόμα την αποστολή τους! Θέλουν τα συνδικάτα μηχανισμούς προώθησης της στρατηγικής των μονοπωλίων, της υπηρέτησης με κάθε τρόπο της ανταγωνιστικότητας, της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Να υπηρετούν όλοι οι εργαζόμενοι αυτούς τους στόχους χωρίς αντιδράσεις, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου.
Όμως εδώ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΜΕ.
Η εγγύηση, ότι δεν θα τα καταφέρουν είναι η 20χρονη πορεία και δράση του ΠΑΜΕ. Η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε τα δίκια μας. Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, τον κάθε εργαζόμενο, να κρίνει την κατάσταση και να πάρει θέση απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία. Την πρώτη Μάη πρέπει να εκφραστεί ένα ενωτικό μαχητικό ρεύμα που εκφράζεται στους χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που αντιδρούν σε αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού που λένε ότι “κάτι πρέπει να γίνει” σε μία μαζική, μαχητική, ενωτική συγκέντρωση.
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!
Τα 100 χρόνια ζωής της ΓΣΕΕ, δεν είναι οι Μακρήδες, οι Λυκιαρδόπουλοι και η σημερινή συνδικαλιστική μαφία. Δεν είναι τα «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Είναι οι νεκροί της τάξης μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, είναι οι 200 της Καισαριανής, ο Μπεναρόγια, ο Μήτσος Παπαρήγας, οι χιλιάδες εξορισμένοι και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για το πανανθρώπινο μήνυμα της Πρωτομαγιάς, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι στις μέρες μας, οι χιλιάδες απολυμένοι, οι εργάτες που μπήκαν μπροστά με το σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», όταν η συνδικαλιστική μαφία μιλούσε για «εθνική ανάπτυξη» και «κοινωνική ειρήνη». Αυτήν την ηρωική ιστορία του εργατικού κινήματος δεν μπορούν να τη λερώσουν οι εργοδότες και οι πεμπτοφαλαγγίτες μέσα στα συνδικάτα.
1η ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ!
Υπάρχει διέξοδος! Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις και συνδικαλιστική μαφία, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί.
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, να δίνει ελπίδα, να είναι οδηγός και να φωτίζει το δρόμο μας.
Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!
Εναντία στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Με σωματεία εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 10:00 πμ

Κατάθεση στεφάνων από το Εργατικό Κέντρο

Για τα Συνδικάτα και τον εργατικό κόσμο η ημέρα της 1ης Μάη δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης και τιμής. Ημέρα που συμβολίζει τους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τιμά τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους, που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, το ΕΚΗ θα καταθέσει στεφάνια την Τρίτη 1 Μάη 2019 στα μνημεία των πεσόντων, Στρατή Περγαλίδη, Αδελφοί Χατζηγεωργίου, Ναπολέων Σκουκατζίδη.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Ε.Κ.Η. την Τρίτη 1 Μαΐου στις 9:30 το πρωί, οπότε και θα βραβευτούν οι μαθητές, που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά – μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία»

Τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, καθιστούν αδιαπραγμάτευτες τις ανάγκες τους και κάνουν αναγκαία την παρουσία των Συνδικάτων, παρά τις προσπάθειες αυτών, που χρησιμοποιούν βία και τραμπουκισμούς, για να σπείρουν τη διχόνοια, προσφέροντας έτσι άψογες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, με την οποία έχουν ταύτιση συμφερόντων, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα με τη ματαίωση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν εκτός Συνδικάτων, όπως και ότι οι βιαιοπραγίες δεν έχουν θέση πουθενά στην ελληνική κοινωνία.

Γι’ αυτό και λέμε: « Με τα Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή- Έξω η βία από τα Συνδικάτα- Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα». Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Κάλεσμα από το Σωματείο Οικοδόμων

Οι οικοδόμοι του Ηρακλείου τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και συμμετέχουν στην απεργία για την Πρωτομαγιά και την απεργιακή συγκεντρωση στις 10 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Με τη συμμετοχή μας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις τιμούμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, που θυσίασαν τη ζωή τους για τα συμφέροντα και τα δίκια της τάξης μαςτοΔεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων και των εκλεκτών τους, που στηρίζουν το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Αυτοί υπηρετούν το κεφάλαιο, που τους επιβραβεύει και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Εμείς οι εργάτες πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Εμείς μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα μας. Να στηριχτούμε στη δύναμη του αγώνα μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΧΤΙΟΥΝΤΑΙ. Αυτό μας διδάσκει η ιστορική πείρα των αγώνων της εργατικής τάξης.

Να ενισχύσουμε την ταξική προοπτική των αγώνων, παραμερίζοντας τη λογική που θέλει το εργατικό κίνημα έρμαιο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Η ιστορία των αγώνων της τάξης μας δείχνει ότι οι εργάτες βρέθηκαν κερδισμένοι όταν απέρριψαν τα καλέσματα συμβιβασμού και συναίνεσης, όταν δεν ξεγελάστηκαν από ψευτοδιλήμματα και υποσχέσεις, όταν αντιμετώπισαν αποφασιστικά τις δυσκολίες με όπλο τον αγώνα τους και την πίστη τους ότι οι εργάτες μπορούν να τα καταφέρουν.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους άνεργους, τους μετανάστες, να σταθούμε δίπλα-δίπλα στον αγώνα που συνδέεται με το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας. Να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής παρακαταθήκης των αγώνων της τάξης μας επικυρώνοντας στην πράξη με τη συμμετοχή μας τη θέλησή μας να επιβάλλουμε με την πάλη μας τις λύσεις και την προοπτική που έχουμε ανάγκη.

Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε καθήκον να δηλώσουμε όλοι «ΠΑΡΩΝ».

ΖΗΤΩ η Εργατική Πρωτομαγιά! ΖΗΤΩ η πάλη των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Η εργατική τάξη θα είναι αυτή που θα βάλει τη σφραγίδα της για το αύριο που ονειρευόμαστε.

Κάλεσμα από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, τιμά την εργατική πρωτομαγιά, τους εργάτες και τις εργάτριες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την εργατική τάξη, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τους αγώνες του 1886 στο Σικάγο, όπου οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη δουλειά με δικαιώματα, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης που τον Μάιο του 1936 διαδήλωσαν ζητώντας 8ωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Τιμάμε τους 200 κομουνιστές της Καισαριανής, τον πρόεδρο του σωματείου μας Ναπολέοντα Σουκατζίδη που εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα - ταξικά! Οι αγώνες και οι θυσίες της τάξης μας διδάσκουν σήμερα πως κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει να βελτιωθεί η ζωή του , αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ο πήχης των απαιτήσεων μας πρέπει να ανέβει, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες που σήμερα κομματιάζονται για τα κέρδη των λίγων. Πιο αποφασιστικά να πάρουμε θέση στον αγώνα αποβάλλοντας λογικές "του μικρότερου κάκου", το "τίποτα δεν αλλάζει".

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις ψεύτικες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου. Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι έχουμε αποκτήσει πείρα για το πως ερμηνεύεται η '' πρόοδος'', η ''δίκαιη ανάπτυξη'', ''η επιστροφή στην κανονικότητα'' και ποιους ωφελεί. Βιώνουμε στο πετσί μας τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τα σμπαραλιασμένα ωράρια, την δουλειά τις Κυριακές, την εντατικοποίηση, τους μισθούς ψίχουλα που δεν επαρκούν να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες. Η κατάσταση αυτή για εμάς είναι βάρβαρη και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των προηγούμενων.

Η προσπάθεια τους για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ από Απρίλη έως Νοέμβρη και 32 εργάσιμες Κυριακές με πρόσχημα τον τουρισμό, έχει υπογραφές των παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ) σε δήμους και Περιφέρεια.

Το σωματείο μας κέρδισε μια πρώτη μάχη βάζοντας φρένο προσωρινά σε τέτοιους σχεδιασμούς αλλά δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι. Είναι αδίστακτοι !!

Τα μονοπώλια στην προσπάθεια τους να ξεζουμίσουν ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους για να αβγατίζουν τα κέρδη τους, αξιοποιούν όλα τα μέσα και τους διάφορους πρόθυμους που έχουν στα πόδια τους.

Περιφέρεια, δήμοι, ΟΕΣΚ, αλλά και η άνθρωποι της εργοδοσίας μέσα στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ! ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας για να πάρει πόδι από τα σωματεία η συνδικαλιστική μαφία! Μεγαλοδιευθυντάδες, ακριβοπληρωμένα στελέχη επιχειρήσεων με το μανδύα του συνδικαλιστή, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στα σωματεία η εργοδοσία, βάζουν πλάτη για να ισοπεδώνει ανενόχλητη τα δικαιώματα μας.

Δεν θα τους περάσει! Εδώ υπάρχει Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο!
Σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ 20 χρόνια τώρα αγωνίζονται αταλάντευτα για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο, για να επιβάλουμε τα δίκια μας, για να μην βρίσκει χώρο η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και κυρίως η εργοδοσία και τα τσιράκια της στα σωματεία μας. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.

Κάνουμε την αγανάκτηση μας οργανωμένη πάλη. Συμπληρώνουμε την αίτηση εγγραφής στο κλαδικό μας σωματείο, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Συμμετέχουμε στη δράση του για να δυναμώσει κι άλλο o αγώνας μας απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, για να πάρουν σάρκα και οστά τα δίκαια αιτήματα μας. Σε κάθε κατάστημα και αποθήκη να γίνουμε περισσότεροι που θα διεκδικήσουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αυτό μας διδάσκουν οι αγώνες της τάξης μας.

Συνεχίζουμε το δικό μας δρόμο, δυναμώνουμε την οργάνωση μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
1η ΜΑΗ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ – 10:00πλ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

1η Μαϊου ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της εργατικής τάξης.
Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα τους, είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν .
Μαζί θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση ,στις αδικίες και στις κοινωνικές διακρίσεις.
Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Ο αγώνας θα είναι συνεχής για :
-Την τροποποίηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας περί
επεκτασιμότητας των συμβάσεων.
-Την υποχρεωτικότητα της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
Εργασίας Ν.Ηρακλείου.
-Επαναφορά της απονομής εφάπαξ στην 20ετία .
-Τη τήρηση και εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
Εργασίας.
-Κατάργηση του Ν.3986/11 για την επιδότηση ανεργίας που έβαλε
πλαφόν στους μήνες επιδότησης.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για
την τήρηση και εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας .

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η Ομοσπονδία των εργαζομένων επισιτισμού τουρισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους –ανέργους-συνταξιούχους την 1η Μαϊου και ώρα 11 στο ΕΚΗ.


Χανιά

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο νομού Χανίων αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την 1η Μαΐου και απευθύνει προσκλητήριο αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους ανέργους καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην πρωτομαγιάτικη απεργία.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Η 1η Μάη του 2019 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους να  έχουν επιστρέψει σ’ ένα κατοχικό βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι αδιέξοδες πολιτικές, που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια,  εξαθλίωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους και έχουν στείλει στην απόγνωση της ανεργίας χιλιάδες Έλληνες.

Η κυβέρνηση εμμένοντας στις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μία και μοναδική:  Να αποκρούσουμε άμεσα και  αποτελεσματικά αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.  Είναι καθήκον μας να υψώσουμε το γρηγορότερο  το ανάστημά μας και να οργανώσουμε νέους ταξικούς αγώνες που θα φωτίσουν το μέλλον μας με ελπίδα.

Δεν μας απομένει άλλος δρόμος από τον δρόμο του ΑΓΩΝΑ. 

Η 1η του Μάη, είναι μέρα καθαγιασμένη με το αίμα της εργατικής τάξης, και πρέπει η σημερινή πρωτομαγιά να αποτελέσει  αφετηρία για πιο ουσιαστικούς, ενωτικούς, και μαζικούς αγώνες. Τόσο απέναντι στις  άδικες και απάνθρωπες πολιτικές, όσο και απέναντι σ’ αυτούς που εξαπατώντας το λαό, εκφράζουν τελικά  και  υπηρετούν το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. 

 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Άμεση κατάργηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων. Επαναφορά των μισθών και συντάξεων σε  προ μνημονίου επίπεδα. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου χωρίς την εμπλοκή της κρατικής εξουσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

- Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

- Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

- Όχι στις συντάξεις πείνας.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

- Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΕΞΩ Η ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ 1Η ΤΟΥ ΜΑΗ

ΣΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

Εκδήλωση από το Δήμο Χανίων

H κεντρική εκδήλωση του Δήμου Χανίων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη της Αγιάς, και θα ξεκινήσει στις 12.00. Θα πλαισιωθεί μουσικά από τους κρητικούς καλλιτέχνες: Μανώλη Μπομπολάκη, Γιάννη Μαρτσάκη και το συγκρότημά τους.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και μουσική, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχει με διάφορα δρώμενα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά με παιχνίδια, δραστηριότητες, πολλές εκπλήξεις και φουσκωτά κάστρα.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Εντατικοποιούμε τον αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια για επαναφορά στην εποχή της κανονικότητας»

 «Ο αγώνας που δίνουμε τα τελευταία χρόνια για επαναφορά στην εποχή της κανονικότητας συνεχίζεται απέναντι στα συμφέροντα που κατεργάζονται ξανά την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» δήλωσε μεταξύ άλλων με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

 «Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, μας δημιουργούν την υποχρέωση να δίνουμε καθημερινό αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό που απαιτεί ξανά απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στο βωμό του κέρδους. Αυτά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων και η επαναλειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη αποκατάσταση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.   Κερδίζουμε καθημερινά μάχες προς όφελος των εργαζομένων, συνεχίζοντας να διεκδικούμε νέες αξιοπρεπώς αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.»

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ ΤΑΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά

«Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων που σηματοδοτήθηκε με τις  αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές του Μάη του 1886 . Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Το 1937 καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά ως "Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας".

Συνάδελφοι,

Σας ευχόμαστε καλή Πρωτομαγιά!

Ας είναι αυτή η γιορτή της εργασίας και της άνοιξης μία ευκαιρία ανανέωσης των δεσμεύσεών μας

για τη διεκδίκηση πιο δίκαιων και πιο ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για όλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια