Χανιά

«Πλημμύρισε» η Ασή Γωνιά για το έθιμο του αρμέγματος & της ευλογίας των προβάτων

Χιλιάδες πιστοί έφτασαν και φέτος στον Άη Γιώργη για να αναβιώσουν το έθιμο

Το έθιμο του αρμέγματος και της ευλογίας των προβάτων δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τηρήθηκε και φέτος στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς.

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν σήμερα στο ονομαστό πανηγύρι για να προσκυνήσουν, ενώ οι κτηνοτρόφοι του χωριού μοίρασαν το γάλα στους πιστούς. Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι για κείνους συνυφασμένος με τον αγιασμό των αιγοπροβάτων τους και την έναρξη μιας παραγωγικής περιόδου. Θεωρούν δε πως αν δεν οδηγήσουν τα κοπάδια τους για ευλογία, η χρονιά θα τους επιφυλάξει δεινά.

Είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Αναβιώνει κάθε χρόνο στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς. Οι κάτοικοι του χωριού, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφίας τους, τηρούν ευλαβικά την παράδοση. Αρμέγουν τα ζώα τους δίπλα στην εκκλησία του Άη Γιώργη και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος ακόμη και τα παιδιά των κτηνοτρόφων, μαθαίνοντας έτσι να αναβιώνουν το έθιμο.

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του νησιού προσήλθαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην Ασή Γωνιά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25.000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα δέκα χιλιάδες οδηγήθηκαν φέτος από τη Μαδάρα στην εκκλησία του Άη Γιώργη, όπως η παράδοση ορίζει. Η λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ο οποίος συμμετείχε και στη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια