Διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς

Χανιά
Διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους δρομολογείται η ανακατασκευή του εμβληματικού μνημείου

Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς των Χανίων προχωρά η δημοτική αρχή. Με μια μελέτη που άρχισε να εκπονείται πριν από περίπου είκοσι χρόνια και χρειάστηκε να αλλάξουν τρεις δημοτικές αρχές μέχρι την ολοκλήρωση και τελική διαμόρφωση της, το έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου της πόλης, δρομολογείται για πρώτη φορά. Μέσα στο Μάιο αναμένεται να προκηρυχτεί ο ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να κλείσει τις χρόνιες «πληγές» της Δημοτικής Αγοράς.

Επισκεπτόμενος χθες τη Δημοτική Αγορά ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για «μια μακρά διαδρομή που ξεκίνησε από τις αρχές του 2015, όταν εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Σταθάκη η ενίσχυση του δήμου με 5 εκ. ευρώ για τις ανάγκες αποκατάστασης ετοιμορροπίας, συνεχίστηκε με την κοπιώδη επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών, σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Χανίων με τους αρχικούς μελετητές του έργου και τη συμφωνία που πετύχαμε με τους καταστηματάρχες».

Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων έχουν έρθει σε συμφωνία με τη δημοτική αρχή, καθώς θα χρειαστεί να κλείσουν τα καταστήματα τους για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Αναμένεται δε να επανέλθουν με νέο καθεστώς και περιορισμούς στην ανάπτυξη των εμπορευμάτων τους αλλά και στη φυσιογνωμία τους που θα πρέπει να είναι τοπικού χαρακτήρα.

«Η επιλογή που κάναμε για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου με τη διαδικασία του άρθρου 28 του νόμου 4412, θα μας δώσει ένα έργο ποιοτικό που μέσα σε 12 μήνες θα επιτρέψει με ασφάλεια την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός» διαβεβαίωσε ο κ. Βάμβουκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πάμε με πλήρεις μελέτες, με σωστή διαδικασία και όχι με την εύκολη λύση ενός απλού μειοδοτικού διαγωνισμού που θα μας επέτρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο και να το βλέπουν οι συμπολίτες μας, μόνο και μόνο για να κερδίσουμε εμείς τις εντυπώσεις. Η εμπειρία του τελωνείου, ενός μνημείου πολύ μικρότερου από την Αγορά που χρειάστηκαν 6 χρόνια για να τελειώσει, αποτέλεσε ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Το ενδεχόμενο να νεκρώσει για χρόνια το κέντρο της πόλης μας είναι ένα σενάριο “τρόμου” που σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες και η πόλη μας ευρύτερα».

Το έργο προβλέπεται να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις: Προετοιμασία, εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης και τελικές βελτιώσεις στον εσωτερικό και περιβάλλοντα χώρο. Η στερέωση του μνημείου και η αποκατάσταση της στέγης αποτελούν τις πιο επείγουσες παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς κ. Παναγιώτης Κλειδαράς μιλώντας στη Ν.Κ., αναγνώρισε ότι το τελικό σχέδιο αποκατάστασης του μνημείου έχει δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις και είναι προσαρμοσμένο στα αρχιτεκτονικά δεδομένα της εποχής. Όπως εκτίμησε, «αν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια, το έργο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς να το καταλάβει κανένας και χωρίς να δημιουργηθεί χάος και πανικός στο κέντρο της πόλης. Διαφορετικά, θα έχουμε ένα θέαμα επί χρόνια  που θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό μας και το σύνολο των καταστηματαρχών».

Για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς απαιτούνται περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία εξασφαλίστηκαν τα πέντε, επί ηγεσίας Γιώργου Σταθάκη στο Υπουργείο Οικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News