Μαραθώνιος Κρήτης: Με δέος κόπηκε ο κότινος από την αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Κρήτη
Μαραθώνιος Κρήτης: Με δέος κόπηκε ο κότινος από την αρχαιότερη ελιά του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελιά των Βουβών: Η πιο παλιά ελιά του κόσμου βρίσκεται στην Κρήτη - Εντυπωσιακό βίντεο

Με κότινο από την αρχαιότερη ελιά του κόσμου θα «στεφανωθούν» οι νικητές του Μαραθωνίου Κρήτης.

Σήμερα, στις 11:30 το πρωί, στο χωριό Βουβές, στην Κίσσαμο, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής του κότινου.

Η τελετή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Μαραθώνιου Κρήτης.

Όπως εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πρόκειται για την αρχαιότερη ελιά του κόσμου, η οποία ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια και αποτελεί Ολυμπιακό σύμβολο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαραθώνιος Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου.

Η Ελιά των Βουβών

Στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά στέκει αγέρωχο το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται κατά γενική ομολογία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία τσουνάτη εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά. Εξαιτίας αυτού του εμβολιασμού ο κορμός της είναι τόσο όμορφα σμιλεμένος από τη φύση που θυμίζει γλυπτό.

Το 1990 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων η ελιά των Βουβών κυρήχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.

Η υπεραιωνόβια ελιά δε φύεται καθόλου τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος καθώς εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι ουσιαστικά η κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη. Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει, αλλά επειδή η ελιά είναι αθάνατο δέντρο συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, είναι ουσιαστικά το σύμβολο της αθανασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News