1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Κρήτη
1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ζητούν βουλευτές της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου

Σημαντικές είναι οι αξιώσεις 7 βουλευτών της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από τις κακοκαιρίες που «έπληξαν» σχεδόν ολόκληρο το Φεβρουάριο την Κρήτη.

Ειδικότερα, οι 7 βουλευτές κατέθεσαν σχετική τροπολογία για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για: τη βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια), το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκη Σωκράτη, τον ανεξάρτητο βουλευτή Ηρακλείου Δανέλλη Σπυρίδων, το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίδη Νικόλαο, το βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Θραψανιώτη Εμμανουήλ, το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχελογιαννάκη Ιωάννη και το βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Μπαλωμενάκη Αντώνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, «τα έντονα και καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κατ’ εξακολούθηση την Κρήτη ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο 2019, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές, συνολικά πέντε, τέσσερις στο νομό Ηρακλείου και μία στα Χανιά. Στην περίπτωση του Ηρακλείου τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για δύο περιστατικά που «βύθισαν» στο πένθος την Κρήτη:

Τα ξημερώματα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, στην περιοχή της Μεσαράς, στο Ηράκλειο.

Αρκετές ώρες αργότερα, ανασύρθηκαν νεκροί ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαννακάκης και η 30χρονη σύζυγός του και μητέρα ενός κοριτσιού μόλις 8 μηνών, Ροδούλα Τσαγκαράκη, η 20χρονη αδελφή της, Μαριλένα Τσαγκαράκη, 20 χρονών, και η 58χρονη μητέρα τους, Μαρία Χατζηπάνου.

Λίγες ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τις Αρχές για τον εντοπισμό ενός 61χρονου κτηνοτρόφου και πατέρα 5 παιδιών.

Οι έρευνες απέδωσαν καρπούς, μία ημέρα μετά, όταν και βρέθηκε το πτώμα του πολύτεκνου πατέρα, που είχε «χαθεί» στα νερά του χειμάρρου Bατουδιάρη στο Εμπρόσνερο του Αποκόρωνα Χανίων. 

Στην τροπολογία τους, οι βουλευτές προτείνουν:

  1. Οικονομική ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στον/στην σύζυγο του θανόντος ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, αν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.

Αναλυτικότερα, το ποσό των 10.000 ευρώ αναμένεται να λάβει η σύζυγος του 61χρονου, καθώς και το παιδί της αδικοχαμένης Ροδούλας και τους Κωστή, η μόλις 8 μηνών, Εμμανουέλα.

  1. Μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων, ποσού χιλίων (1.000) ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή του.

Πρόκειται για μηνιαίο επίδομα που θα λαμβάνουν κάθε μήνα, μέχρι την ενηλικίωσή τους τα 5 παιδιά (όσα εξ’ αυτών είναι ανήλικα) του 61χρονου, καθώς και η μικρή Εμμανουέλα.

  1. Προσαύξηση κατά ποσοστό 25% του συνόλου των μορίων που θα λάβουν τα τέκνα των θανόντων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του τρέχοντος σχολικού έτους και του σχολικού έτους 2019-2020.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή αφορά, κυρίως, τα παιδιά του 61χρονου. Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά διαγωνιστεί στις προσεχείς Πανελλήνιες Εξετάσεις θα λάβει προσαύξηση κατά 25% του συνόλου των μορίων του.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, κρίνεται επ

ιβεβλημένη η προώθηση ρύθμισης με σκοπό την ανακούφιση αυτών που πλήγηκαν από τα ανωτέρω αναφερόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατ’ αναλογία σχετικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί στο παρελθόν.

Ειδικότερα, μέσω της κατατεθείσας τροπολογίας προτείνεται, στις/στους συζύγους και τους συγγενείς των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019  να χορηγούνται:

  1. Οικονομική ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στον/στην σύζυγο του θανόντος ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, αν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.
  2. Μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων, ποσού χιλίων (1.000) ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή του.
  3. Προσαύξηση κατά ποσοστό 25% του συνόλου των μορίων που θα λάβουν τα τέκνα των θανόντων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του τρέχοντος σχολικού έτους και του σχολικού έτους 2019-2020.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Δευτέρα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News