Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Το αξιοθέατο της ντροπής

Χανιά
Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Το αξιοθέατο της ντροπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κακοκαιρία στα Χανιά προκάλεσε την κατάρρευσή του και από τότε η κατάσταση γίνεται χειρότερη

Σε αξιοθέατο της ντροπής τείνει να μετατραπεί ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων που είχε καταρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε παραμένει στην ίδια ακριβώς κατάσταση.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής κάνουν λόγο για απαράδεκτη εικόνα σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυσύχναστα σημεία της παλιάς πόλης και εκφράζουν την αγωνία τους ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Μια «ανάσα» από τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης, δίπλα από τις οδούς Πόρτου και Κονδυλάκη, τους πιο τουριστικούς δρόμους της παλιάς πόλης, ο Επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου όχι απλά δεν έχει δεχτεί στοιχειώδεις παρεμβάσεις αλλά παρουσιάζει σημάδια περεταίρω διάβρωσης.

Μικρό, δε, τμήμα του κατέρρευσε και από τη νότια πλευρά.

Τα πρώτα σημάδια φθοράς και οι πρώτες καταπτώσεις είχαν εμφανιστεί πριν από δύο χρόνια. Ήταν όμως μικρής έκτασης. Στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από μια μακρά περίοδο βροχοπτώσεων και μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ανεπανόρθωτα ολόκληρο το νομό, μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος του επιπρομαχώνα κατέρρευσε. Μάλιστα τότε καταπλάκωσε σταθμευμένα αυτοκίνητα ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα.

Λίγες ημέρες αργότερα, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και στελεχών της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων επισκέφθηκαν τον επιπρομαχώνα διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθεί μέριμνα για άμεσες παρεμβάσεις αλλά και για δρομολόγηση της συνολικής αποκατάστασης. Ενάμιση μήνα μετά, ο επιπρομαχώνας παραμένει στην ίδια κατάσταση, με την Εφορία Αρχαιοτήτων να εξηγεί διά στόματος των στελεχών της ότι «το πρόβλημα είναι σύνθετο, ωστόσο οι παρεμβάσεις θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν». Κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι οι πέτρες και οι χωμάτινοι όγκοι δεν απομακρύνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες επειδή ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης.

Ήδη οι πρώτοι τουρίστες κοιτούν με απορία καθώς διέρχονται από το σημείο για να επισκεφτούν την παλιά πόλη και το Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Η εικόνα των γραφικών στενών, των παλιών σπιτιών με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και φυσιογνωμία, σαφώς και αλλοιώνεται.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου γίνεται προσπάθεια, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου να αρχίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το ποσό των 120.000 ευρώ για την περιμετρική αντιστήριξη του μνημείου και 50.000 ευρώ για την ανάθεση της συνολικής μελέτης αποκατάστασης. Επίσης, δύο εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που προορίζεται για φυσικές καταστροφές.

«Συντάσσεται από τις τεχνικές υπηρεσίες η μελέτη περιμετρικής αντιστήριξης προκειμένου να μην υπάρξει θέμα σε μια ενδεχόμενη νέα ισχυρή βροχόπτωση» σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στα Χανιά μηχανικοί του Υπουργείου Πολιτισμού για να εξετάσουν την κατάσταση του μνημείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News