Επλήγησαν από την θεομηνία και τώρα παίρνουν... «ανάσα»: 92 εκατ € στη Δυτική Κρήτη

Κρήτη
Επλήγησαν από την θεομηνία και τώρα παίρνουν... «ανάσα»: 92 εκατ € στη Δυτική Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών εγκρίθηκαν έργα αποκατάστασης ύψους 91.755.364 ευρώ.

Πολύτιμη “ανάσα” για την επούλωση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες στη Δυτική Κρήτη έρχεται να δώσει η έγκριση χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 92 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκατάσταση των σοβαρότερων ζημιών και τα περιμένουν όπως-όπως στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, «έπειτα από τις σχετικές αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν, κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών προχώρησαν στην τεκμηρίωση και την κατάρτιση των προϋπολογισμών για τις αποκαταστάσεις των υποδομών και συνέταξαν άμεσα τα απαραίτητα τεχνικά δελτία.

Έπειτα από συνεργασία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Οικονομίας κ. Στάθη Γιαννακίδη, για τις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις θεομηνίες του Φεβρουαρίου του 2019, εγκρίθηκαν έργα αποκατάστασης ύψους 91.755.364 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί και πιστωθεί:

* 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μυλοποτάμου.

* 2,5 + 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου.

* 1,3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σφακίων.

* 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Χανίων.

* 32,7 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πλατανιά.

* 9,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Κισσάμου.

* 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αποκορώνου.

* 1,255 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

* 17,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης.

* 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στον ΒΟΑΚ.

Για τη θεομηνία που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 6 Απριλίου, υπήρξε επικοινωνία και συνεργασία του υπουργού Υποδομών με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και με τον δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη, τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τον δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη και τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γιώργο Αρμουτάκη».

Μύρτος : Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη μελέτη για τη γέφυρα

«Η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη συντήρηση της ιστορικής γέφυρας Μουρνιών (ποταμός Μύρτους), καθώς και τη μελέτη για την κοιτοποίηση του ποταμού που εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του Μύρτους», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη χθεσινή αυτοψία του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές σε Ιεράπετρα και Σητεία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μύρτους Αλέξανδρος Παντελάκης και ο πρόεδρος των Μουρνιών Μανόλης Δαμασκηνάκης τον ενημέρωσαν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την προϊστορία των φαινομένων, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης είχε φροντίσει να χρηματοδοτήσει μελέτη για τη συντήρηση του ιστορικού γεφυριού.

Προηγήθηκε σύσκεψη στον Μακρύ Γιαλό, παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, των δημάρχων Σητείας Θεόδωρου Πατεράκη και Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, υποψήφιων δημάρχων και εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών.

Όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης του ανακοίνωσε τηλεφωνικά πως για την άμεση αντιμετώπιση αναγκών χορηγεί από 1 εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News