Τι αγαπάνε οι επισκέπτες των Χανίων

Χανιά
Τι αγαπάνε οι επισκέπτες των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δυτική Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα, αποτελεί ιδανικό οικογενειακό προορισμό, με επαναλαμβανόμενους τουρίστες

Ικανοποιημένοι είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται τα Χανιά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Κρήτης από τη φιλοξενία, τα ξενοδοχεία, τα λοιπά καταλύματα, τα εστιατόρια και τα τοπικά προϊόντα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που βασίστηκε σε ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους. Αρνητικές, ωστόσο, εντυπώσεις αποκομίζουν από τις υποδομές (οδικό δίκτυο και σήμανση), την καθαριότητα και το έλλειμμα πρασίνου.

Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύεται από την ετήσια έρευνα για την τουριστική περίοδο του 2018, που παρουσίασε χθες το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων (μεταφρασμένων σε επτά γλώσσες) και προσωπικών συνεντεύξεων στο αεροδρόμιο Χανίων, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2018.

Ομάδα-στόχος ήταν οι επιβάτες τακτικών charter flights και low cost. Συνολικά συμπληρώθηκαν και δόθηκαν 4.100 ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις επιβατών από 20 διαφορετικές χώρες προέλευσης, με τη συμμετοχή 15 μεταπτυχιακών ερευνητών από χώρες της Ε.Ε. για τις ανάγκες της έρευνας.

Η Δυτική Κρήτη, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί ιδανικό οικογενειακό προορισμό, με επαναλαμβανόμενους τουρίστες, ενώ το 95% δηλώνει ότι θα επανέλθει. Όπως είναι αναμενόμενο, και στην περιοχή των Χανίων πλέον αρκετοί επιλέγουν καταλύματα Airbnb για τη διαμονή τους.

Το ποσοστό των Σκανδιναβών τουριστών, εξάλλου, που αποτελούσαν προ ετών την πλειονότητα από τις εθνικότητες τουριστών στα Χανιά, σταθερά μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι τουρίστες κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Πλέον οι Σκανδιναβοί αποτελούν περίπου το 50% των τουριστών στη Δυτική Κρήτη.

Το Ελαφονήσι αναδεικνύεται ως ο νούμερο 1 προορισμός στην περιοχή. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες, κάτι που αποδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Η έρευνα έδειξε ότι ένας σημαντικός θετικός παράγοντας για τον ξένο επισκέπτη στη Δυτική Κρήτη είναι η ασφάλεια που αισθάνεται, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι οικογενειακός τουρισμός, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαφοροποίηση, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, των χωρών προέλευσης των τουριστών. Είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση από τις ανατολικές χώρες. Έχουμε φτάσει σε μια “ισοφάριση” μεταξύ Σκανδιναβών και μη Σκανδιναβών τουριστών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 75% Σκανδιναβοί και 25% μη Σκανδιναβοί. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση για τοπικά προϊόντα.

Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε μια πλήρη “ακτινογραφία” για το τι επιθυμεί π.χ. ο Σκανδιναβός τουρίστας όταν έρθει στην Κρήτη και τι προτιμάει στη χώρα του. Αντίστοιχα για τον Ευρωπαίο, τον ανατολικό, τον Καναδό, τον Αυστραλό, τον Αμερικάνο τουρίστα. Είναι μια “ακτινογραφία” όσον αφορά στα τοπικά προϊόντα, τα οποία έχουν ζήτηση και μας βοηθάνε - έναν “μπούσουλα” για τις εξαγωγές μας. Η “ναυαρχίδα” στις προτιμήσεις των τουριστών, όσον αφορά στα τοπικά προϊόντα, είναι το ελαιόλαδο, ο τοπικός οίνος, τα τυροκομικά και τελευταία βλέπουμε μια αναβάθμιση στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, Μανόλης Γιαννούλης, επισήμανε από την πλευρά του ότι το μεγαλύτερο “αγκάθι” για το τουριστικό προϊόν των Χανίων είναι η έλλειψη σε δημόσιες υποδομές, προσθέτοντας ότι, «αν οι δημόσιες υποδομές ακολουθήσουν τις ιδιωτικές, πραγματικά μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον». Ο κ. Γιαννούλης φάνηκε αισιόδοξος ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν θα έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, ιδιαίτερα σε εκείνα τα σημεία που βρίσκονται σε μεγάλους άξονες που οδηγούν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν το Airbnb, ο κ. Γιαννούλης, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι «το Airbnb είναι μια πραγματικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση, από τη στιγμή που το ζητάει η αγορά, εμείς να είμαστε αντίθετοι. Απλά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Έχει γίνει ήδη μια θεσμοθέτηση του φαινομένου Airbnb και θα έλεγα ότι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν στο μέλλον είναι η υγιεινή, η ασφάλεια των επισκεπτών και φυσικά το φορολογικό καθεστώς, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανισότητα μεταξύ τουριστικών-ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μονάδων-διαμερισμάτων Airbnb».

Με δεδομένο ότι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η απουσία σήμανσης αποτελούν τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν οι τουρίστες από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Κρήτη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ερωτηθείς για το αν θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημείωσε ότι οι μελέτες για τον Σταλό και τη γέφυρα του Πλατανιά είναι έτοιμες και σχεδόν έτοιμες, ενώ πρόσθεσε - χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες - ότι ο υπουργός Υποδομών σύντομα θα επισκεφτεί την Κρήτη και θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για το έργο του ΒΟΑΚ, αλλά και τις ζημιές στην Π.Ε. Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News