Στα Χανιά οι μεγαλύτερες «πληγές» από τις πλημμύρες

Χανιά
Στα Χανιά οι μεγαλύτερες «πληγές» από τις πλημμύρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

210 αναγγελίες και δηλώσεις ζημιάς υποβλήθηκαν σε παγκρήτιο επίπεδο - Πρόβατα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου στη Μεσαρά τον περασμένο Φεβρουάριο

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εκτιμήσεις των ζημιών στη ζωική και τη φυτική παραγωγή της Κρήτης από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου, και σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή ο κτηνίατρος και επόπτης του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης μάς μίλησε για 210 αναγγελίες ζημιών για απώλεια αιγοπροβάτων, εκ των οποίων οι περισσότερες αναγγελίες προέρχονται από τον νομό Χανίων.

Μέσα σε ένα μήνα αναμένεται η μαζική αποστολή των πορισμάτων και από τη στιγμή εκείνη θα χρειαστεί ένας περίπου μήνας ακόμη για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες. Από ’κει και πέρα όμως, υπάρχουν και οι καταστροφές εκείνες που θα ενταχθούν στα πρώην ΠΣΕΑ, για τα οποία ως γνωστόν οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες!

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Ψαρουδάκης σημείωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Πραγματικά οι ζημιές είναι μεγάλες. Και στο ζωικό κεφάλαιο οι ζημιές ίσως είναι οι μικρότερες. Οι ζημιές αφορούν και στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές υποδομές, όπως και τους αγροτικούς και κεντρικούς δρόμους. Και βεβαίως θα υπάρξουν ζημιές και στη ζωική παραγωγή. Δηλαδή, στην ποσότητα του γάλακτος κυρίως, καθώς μετά από τέτοιες θεομηνίες το στρες που έχουν υποστεί τα ζώα ασφαλώς και μειώνει τη γαλακτοπαραγωγή. Και βεβαίως υπάρχει και η μείωση της παραγωγής από τους θανάτους των ενήλικων ζώων που έχουμε. Δηλαδή, εκτός από το στρες στο οποίο υπόκεινται τα ζώα που γλίτωσαν, απώλεια παραγωγής έχουμε και από τους θανάτους των ζώων. Και υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν πολλά ζώα: 30, 40 ζώα κ.λπ., που είναι μεγάλος αριθμός»...

Ταυτόχρονα, από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις υπάρχουν προβλήματα και στα βοσκοτόπια, όπου τα κτηνοτροφικά φυτά είχαν αναπτυχθεί, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησαν όπως έπρεπε.

«Από ’κει και πέρα, εμείς θα προσπαθήσουμε ως ΕΛΓΑ το ταχύτερο δυνατόν στο ζωικό κεφάλαιο να στείλουμε τα πορίσματα. Πιστεύουμε ότι σε ένα μήνα, μόλις ελευθερωθούν οι γεωπόνοι των επιτροπών, θα αρχίσουμε να γράφουμε αμέσως τα πορίσματα. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε να πέσουν στο ζωικό κεφάλαιο, για να πάρουν τα χρήματά τους γρήγορα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι. Και πιστεύω ότι μετά από ένα μήνα οι παραγωγοί θα αρχίσουν να παίρνουν μαζικά πορίσματα στους Δήμους τους. Από ’κει και πέρα, ο χρόνος πληρωμής είναι περίπου άλλος ένας μήνας», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κτηνίατρος και επόπτης του ΕΛΓΑ.

«Βέβαια, είναι θέμα και της κεντρικής υπηρεσίας πότε θα πληρώσει τις αποζημιώσεις των παραγωγών», πρόσθεσε...

Σε ό,τι αφορά τις αναγγελίες των ζημιών, ο Κώστας Ψαρουδάκης εξηγεί ότι «πρόκειται σε παγκρήτιο επίπεδο για 210 αναγγελίες και δηλώσεις ζημιάς εμπρόθεσμες, οι οποίες εκτιμήθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι στον νομό Χανίων. Στον νομό Ρεθύμνου είναι λιγότερες. Στον νομό Ηρακλείου και στον νομό Λασιθίου ήταν γύρω στις 12 με 15 δηλώσεις. Στον νομό Ρεθύμνου είναι γύρω στις 40 δηλώσεις. Δηλαδή, οι περισσότερες ζημιές είναι κυρίως στη Βόρεια Κρήτη, εκτός από τα Σφακιά, όπου υπήρχαν ζημιές γιατί “έπιασε” και την περιοχή αυτή το βαρομετρικό που είχαμε, και προκάλεσε όλες αυτές τις βροχές στο νησί μας».

Από ’κει και πέρα, είναι και οι ζημιές στη φυτική παραγωγή.

«Αυτή τη στιγμή, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τη φυτική παραγωγή που ήταν πάνω στα δέντρα. Αυτή την εποχή, ευτυχώς ή δυστυχώς για τους παραγωγούς, δεν έχουμε παρά μόνο πορτοκάλια, για τα οποία υπάρχει συνεργείο που συνεχίζει τις εκτιμήσεις της ζημιάς. Αλλά οι μεγαλύτερες ζημιές ήταν στο φυτικό κεφάλαιο. Δηλαδή χωράφια που μπαζώθηκαν. Δέντρα που ήταν κοντά σε ποταμό και ξεπατώθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ή ακόμη και ολόκληρες πεζούλες με ελιές, αρκετές στον αριθμό, που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Ενώ όμως η φυτική παραγωγή μπαίνει στον ΕΛΓΑ, το φυτικό κεφάλαιο μπαίνει στα παλιά ΠΣΕΑ, τα οποία έχουν έναν κανονισμό που απαιτεί μεγάλα ποσοστά ζημιάς. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού αριθμού των δέντρων του παραγωγού για να τον αποζημιώσει», εξηγεί ο κ. Ψαρουδάκης.

(Φωτογραφία e-mesara)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News