Παρέμβαση του Υπουργείου για την Οδό Μαλινδρέτου, μετά την κατολίσθηση

Χανιά
Παρέμβαση του Υπουργείου για την Οδό Μαλινδρέτου, μετά την κατολίσθηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη

Την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών για την άρση της επικινδυνότητας στην οδό Μαλινδρέτου στον Πάνω Σταλό, όπου η συνεχιζόμενη κατολίσθηση απειλεί ιδιοκτησίες, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο κατέθεσε αναφορά κάτοικος της περιοχής.

Κομμάτι του λόφου στον Πάνω Σταλό καταρρέει μέρα με την ημέρα με τους κατοίκους της οδού Μαλινδρέτου να εκφράζουν πλέον φόβους για τη ζωή τους.

Το θέμα έφτασε μέχρι το Συνήγορο του Πολίτη με αναφορά της κ. Κατερίνας Κρανιωτάκη, το σπίτι της οποίας βρίσκεται μπροστά από το σημείο της κατολίσθησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρεμβαίνει ,ζητώντας από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, από την Περιφέρεια Κρήτης, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον δήμαρχο Χανίων να συνεργαστούν προκειμένου να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

Στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνεται ότι στο σημείο των κατολισθήσεων υπάρχει ένα τοιχίο αντιστήριξης το οποίο αδυνατεί να συγκρατήσει τα πρανή και έχει υποστεί φθορές από τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις. Το πρόβλημα της αντιστήριξης φαίνεται να οφείλεται σε “αστοχίες” από την φάση μελέτης και κατασκευής.

Όπως προκύπτει από Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης που συντάχθηκε το 1999, το τοιχίο κατασκευάστηκε το 1996 υπό την εποπτεία της τότε ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης στο πόρισμα αναφέρεται ότι “σκοπός της κατασκευής του τοιχίου είναι η αντιστήριξη των γαιών κατά την φάση διάνοιξης του δρόμου και όχι η στήριξη του εδάφους για κατασκευή κάποιου τεχνικού έργου”.

Η πρώτη μεγάλη κατολίσθηση στην οδό Μαλινδρέτου σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου. Επεκτάθηκε με τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου και σήμερα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News