default-image

Στο σκαμνί για τον θάνατο της Στέλλας και του Γιάννη

Χανιά
Στο σκαμνί για τον θάνατο της Στέλλας και του Γιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβιώνει στα δικαστήρια η θανατηφόρα παράσυρση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα το τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2017, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο φοιτητές, οι οποίοι φέρονται να τραυματίστηκαν θανάσιμα -μαζί με τον σκύλο τους- από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένας 22χρονος νεαρός, στα Χανιά.

Πρόκειται για την υπόθεση της 20χρονης Στέλλας Μούσχου και του 19χρονου Γιάννη Στρογγυλού, οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο το πρωί της 17ης Αυγούστου του 2017, στα Κουνουπιδιανά Χανίων, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τη σημερινή ημέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο αναβολής της δίκης, καθώς στο σχετικό πινάκιο, που περιλαμβάνει για τη σημερινή ημέρα 34 υποθέσεις, η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στη θέση «32».

Με αφορμή τη σημερινή δίκη, ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ο οποίος έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με την επίμαχη υπόθεση, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας θέτει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο τροχαίο δυστύχημα, και όχι μόνο.

«Έχουμε εκφράσει αναλυτικά τις απόψεις μας για το απαράδεκτο μιας δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος, για “ανθρωποκτονίες από αμέλεια”, για έναν οδηγό που σκότωσε δύο παιδιά και το σκυλί τους ενώ αυτά περπατούσαν στην άκρη του δρόμου, έναν οδηγό που έτρεχε με 127 km/h σε δρόμο με όριο 40 km, για έναν οδηγό που αφού χτύπησε τα παιδιά ανέπτυξε ταχύτητα 170 km/h (...). Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να μας εκπλήσσει», αναφέρεται στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης του Συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”.

«Όπως έγινε γνωστό, η δίκη, σε ένα σύνολο 34 δικών που είναι στο πινάκιο τη συγκεκριμένη ημέρα, έχει τοποθετηθεί στην 32η θέση, μια θέση που προεξοφλεί σχεδόν κατά 100% την αναβολή της. Προηγούνται πολύ σοβαρότερες υποθέσεις, όπως ζωοκλοπές, καταπατήσεις κ.λπ., γεγονός απόλυτα κατανοητό και συμβατό με το αξιακό σύστημα αυτής της κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οικογένειες και των δύο θυμάτων δε ζουν στην Κρήτη και με βάση το νόμο είναι υποχρεωμένες, με την απειλή ποινικής δίωξης, να είναι παρούσες ακόμα κι αν το δικαστήριο δε γίνει, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο, που με βάση τον ίδιο νόμο έχει τη δυνατότητα να μην παραστεί καν, αλλά να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του», αναφέρεται, εν συνεχεία, στην εν λόγω ανακοίνωση.

«Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, τόσο στους υπουργούς Δικαιοσύνης όσο και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και παρά τις υποσχέσεις για το ότι τα θανατηφόρα τροχαία θα προτάσσονται στα πινάκια, για μια ακόμη φορά ακολουθείται μια πρακτική αντιμετώπισης της υπόθεσης σαν πράξης μικρής κοινωνικής απαξίας, γεγονός ιδιαίτερα προσβλητικό για τη μνήμη των θυμάτων και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για τις οικογένειές τους.

Άραγε οι οικογένειες καλούνται να συμμετάσχουν στην έναρξη δίκης ή μήπως καλούνται να εκτελέσουν “ασκήσεις ακριβείας”; Είχαμε ακούσει πως τα καψόνια είχαν απαγορευτεί, αλλά, αν είναι αλήθεια, φαίνεται ότι αυτό ισχύει μόνο για τον Στρατό», αναφέρεται εν κατακλείδι, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το χρονικό

Τους παρέσυρε Ι.Χ. μπροστά από το Πολυτεχνείο

Το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη και την 20χρονη Στέλλα έλαβε χώρα περίπου στις 7 το πρωί της 17ης Αυγούστου του 2017. Οι δύο φοιτητές, που «έσβησαν» τόσο άδικα πριν καλά-καλά προλάβουν να ανοίξουν τα «φτερά» τους, έκαναν εκείνη την ώρα βόλτα πεζή, μαζί με τον σκύλο τους, στον κεντρικό δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Εκείνη την ώρα διέσχιζε τον εν λόγω δρόμο, οδηγώντας αυτοκίνητο, ένας 22χρονος - σήμερα - άνδρας. Το όχημα που οδηγούσε ο νεαρός φέρεται να παρέσυρε τους δύο νέους και το τετράποδο. Το αυτοκίνητο συνέχισε την ξέφρενη πορεία του, πριν τελικά προσκρούσει σε σταθμευμένη μηχανή. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τον προπερασμένο Αύγουστο, το επίμαχο όχημα είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Στο σημείο μετέβησαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους δύο φοιτητές και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Δυστυχώς, ωστόσο, ήταν πολύ αργά και για τους δύο, αφού είχαν ήδη ξεψυχήσει.

Αμφότεροι οι φίλοι είχαν καταγωγή από την Αθήνα. Η Στέλλα Μούσχου ήταν φοιτήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η 20χρονη επρόκειτο να μπει στο 3ο έτος των σπουδών της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί ποτέ... Ο 19χρονος Γιάννης Στρογγυλός είχε μεταβεί για διακοπές από την Αθήνα στην Κρήτη. Εντούτοις, αντί για να κάνει διακοπές, επρόκειτο - και αυτός - να βρει τραγικό και άδικο τέλος στην άσφαλτο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News