Κίνδυνος καθυστερήσεων στις αποκαταστάσεις στα Χανιά

Χανιά
Κίνδυνος καθυστερήσεων στις αποκαταστάσεις στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταστροφές στα Χανιά στο επίκεντρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ

Να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την άμεση έναρξη των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές των Χανίων ζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής που έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα Χανιά ,αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου η περιφερειακή ενότητα να μην υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από μια πιθανή παράταση της εικόνας καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Ψαθάς επεσήμανε ότι «οι καταστροφές σε πολλές περιοχές των Χανίων είναι ανυπολόγιστες και απαιτείται πίεση προκειμένου όλες οι διαδικασίες να επιταχυνθούν». Ο ίδιος χαρακτήρισε προσωρινές τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί σε περιπτώσεις καταστροφών ανάλογης αυτής της προέκτασης της γέφυρας του Πλατανιά και υπογράμμισε την ανάγκη οριστικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Αισιόδοξος πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέσω της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμει ουσιαστικά την προσπάθεια των τοπικών αρχών για επούλωση των πληγών που άνοιξαν τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου, εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας: «Εκτιμώ ότι η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας μπορεί να πιέσει σε βαθμό τέτοιο ώστε εμείς να βοηθηθούμε και να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα καιρικά φαινόμενα. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εικόνας και της λειτουργικότητας των Χανίων».

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ που πραγματοποίησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, εκτίμησαν ότι η αποκατάσταση της κανονικότητας στα Χανιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταχύτητα των έργων. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιώργος Ψαθάς απαιτείται άρση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης.

«Χάθηκε για παράδειγμα ζωικός πληθυσμός. Δε μπορεί ο φορέας που αποζημιώνει τους πληγέντες να ζητά τα ενώτια όταν τα ζώα έχουν χαθεί στη θάλασσα. Υπάρχει παραλογισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαθάς.

Για καταστροφές μεγαλύτερης έκτασης από αυτήν που εκτιμήθηκε αρχικά μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής της ΚΕΔΕ. Έκανε δε λόγο για δραματικό επίπεδο στους ρυθμούς προώθησης των έργων.  

«Έχω πάει σε 13 χώρες τον τελευταίο χρόνο. Δεν υπάρχει πουθενά το γραφειοκρατικό κόλλημα που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα .Ζούμε για τη γραφειοκρατία, είναι ένας ολόκληρος πληθυσμός και ένα ολόκληρο σύστημα που αυτοτροφοδοτείται με τη γραφειοκρατία και δεν αφήνει να πάμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Το παρόν στη σημερινή συνεδρίαση έδωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος πρότεινε την εκπόνηση ενός κεντρικού σχεδίου έκτακτου ανάγκης για άμεση ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης. «Πρέπει οι δήμοι, η Περιφέρεια και κυρίως η κεντρική διοίκηση να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Διαφορετικά τα Χανιά θα περάσουν ένα άσχημο καλοκαίρι. Κι όχι μόνο οι Χανιώτες αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που τα επισκέπτονται» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας πως  «θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να παρθούν κεντρικές αποφάσεις. Δεν έχει καμία χρησιμότητα τα έργα στην Κρήτη να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβρη όταν θα χει τελειώσει η τουριστική περίοδος .Ή τώρα θα αναστηθούν ξανά τα Χανιά ή θα καταστραφούν».

Σ. Θεοδωράκης: «Στόχος του "Ποταμιού", ένα καλό αποτέλεσμα»

Σε δήλωση του προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ στο δημαρχείο Χανίων  ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του Ποταμιού στις ευρωεκλογές υπογραμμίζοντας: «Το Ποτάμι είναι πολύ αισιόδοξο για τις ευρωεκλογές. Ειδικά εδώ στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλοί -από τη μια μεριά του νησιού μέχρι την άλλη- που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή πορεία γιατί είπαμε η ευρωπαϊκή αναγέννηση μπορεί να ξεκινήσει από την Κρήτη».

Στόχος του Ποταμιού σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο για το Ποτάμι αλλά για την Ελλάδα. «Αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να αναδείξουν συνεπείς ευρωπαϊκές δυνάμεις, γιατί η πορεία της χώρας, η πορεία του νησιού μας, εξαρτάται και από την Ευρώπη. Οι προτάσεις και παρεμβάσεις που κάνουμε, που είναι μέσα και στην ομπρέλα Μακρόν, αφορούν από τα θέματα της ασφάλειας αλλά μέχρι και τα θέματα των προϊόντων και των εξαγωγών. Να δει κάποιος τις προτάσεις του Ποταμιού και να καταλάβει ότι έχουμε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, για την επόμενη ευρωπαϊκή μέρα του νησιού» σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε «βλέπει» εθνικές εκλογές ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τόνισε: «Είναι γλυκιά η εξουσία, για όλους συμβαίνει αυτό, για όλους δηλαδή τους κυβερνώντες. Νομίζω ότι τις εκλογές μάλλον τις προγραμματίζει για το φθινόπωρο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News