Καθησυχαστική η Βρετανίδα πρέσβειρα για το Brexit

Χανιά
Καθησυχαστική η Βρετανίδα πρέσβειρα για το Brexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5.000 Βρετανοί ζουν στον Αποκόρωνα

Να καθησυχάσει τους χιλιάδες υπηκόους της Βρετανίας που ζουν σε χωριά του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους, θέλησε η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ.

Η διπλωμάτης της Μεγάλης Βρετανίας είχε χθες συνάντηση με Βρετανούς πολίτες στο δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσσες, από όπου δήλωσε ότι οι εγγυήσεις που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ βρέθηκε στα Χανιά μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υπερψήφιση του αιτήματος για παράταση στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ενώ το κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα παρατείνεται. Μιλώντας στο neakriti.gr η κ. Σμιθ τόνισε ότι «υπάρχουν ανησυχίες όσο υπάρχει αβεβαιότητα», ωστόσο όπως είπε «με τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μεγάλη μερίδα αυτής της αβεβαιότητας έχει εξαφανιστεί».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η έγκριση της αναβολής του Βrexit θα πρέπει να γίνει με ομόφωνη απόφαση των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών αλλά προηγουμένως η Βρετανία θα πρέπει να αιτηθεί επίσημα της παράταση της διαδικασίας του άρθρου 50 . Για όλες τις λεπτομέρειες και τις εξελίξεις τόσο από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας όσο και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, μίλησε στους Βρετανούς πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Αποκορώνου η κ. Κέιτ Σμιθ.

«Μετά από την προηγούμενη συνάντηση, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Βρετανών στην Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας κι ελπίζω ότι αυτό θα καθησυχάσει πάρα πολύ τους συμπολίτες μας εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών σε περίπτωση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμεί να διατηρήσει δικαιώματα των Βρετανών, όπως να επισκέπτονται τη χώρα μας χωρίς την έκδοση βίζας. Επιπλέον ενδέχεται να διατηρήσει το καθεστώς που ισχύει για τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας που ζουν στην Ελλάδα.

Για την δικαιολογημένη ανησυχία των Βρετανών κατοίκων του Αποκόρωνα μίλησε ο δήμαρχος της περιοχής κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης ο οποίος υποδέχτηκε στο γραφείο του την Βρετανίδα πρέσβειρα.

«Οι ανησυχίες που αφορούν στις εξελίξεις σχετικά με το Brexit τους κάνει κι εκείνους να νοιώθουν άβολα. Η παρουσία για δεύτερη φορά της πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας έρχεται να τους καθησυχάσει» υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης ο οποίος επικαλούμενος τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν θα αλλάξει κάτι για τους υπηκόους της Μεγάλης Βρετανίας που είναι κάτοικοι Αποκορώνου.

Μάλιστα ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και στις δημοτικές εκλογές. «Αυτό μας χαροποιεί γιατί θέλουμε τους πολίτες που μένουν στον τόπο μας να είναι ενεργοί, να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά ούτως ώστε και οι ίδιοι να αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα και λόγο στα δρώμενα του τόπου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αποκορώνου.

Σε χωριά του Αποκόρωνα ζουν σήμερα περίπου 5000 Βρετανοί που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Βρετανών υπηκόων στην Κρήτη γι αυτό και η χθεσινή, ήταν η δεύτερη επίσκεψη της Βρετανίδας πρέσβειρας στην περιοχή για το θέμα του Brexit.

Σήμερα στις 11 το πρωί η διπλωμάτης της Μεγάλης Βρετανίας θα παρευρεθεί στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνου των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το εθνικό ίδρυμα ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κ. Κέιτ Σμιθ θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης.

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News