Κάντανος: Το «αιματοβαμμένο» χωριό όπου η Ιστορία συναντά τα Ριζίτικα

Πολιτισμός
Κάντανος: Το «αιματοβαμμένο» χωριό όπου η Ιστορία συναντά τα Ριζίτικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μοναδική κάτοικος του Κουφαλωτού και ο… οικολόγος κ. Νικηφόρος

Αν η νέα χρονιά σας εμπνέει για κάτι διαφορετικό, έναν αέρα ανανέωσης, μακριά από τα καθιερωμένα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την Κάντανο, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο σε απόσταση 57 χλμ. -περίπου- από τα Χανιά.

Η Κάντανος είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις θηριωδίες των ναζί, ωστόσο, επειδή όλα αυτά είναι γνωστά, το οδοιπορικό παρουσιάζει κάπως διαφορετικά και αναδεικνύει και τους λόγους για να την επισκεφτείτε.

Ειδικότερα, στο κέντρο του χωριού θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί. Μέσα από το οδοιπορικό προτείνετε να δοκιμάσετε πιλάφι με στακοβούτυρο και στη συνέχεια να γλυκαθείτε με γαλακτομπούρεκο.

Μάλιστα, στην Κάντανο, μπορείτε να βρείτε διάφορα καταλύματα, ενώ κοντά της υπάρχει και θάλασσα.

Οι δημιουργοί του βίντεο επισκέφθηκαν το φαράγγι της Καντάνου και τον ρόλο του ξεναγού ανέλαβε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Γιάννης Κοντεκάκης. Μέσα από το οδοιπορικό μπορείτε να δείτε πως γίνεται το κλάδεμα, το άρμεγμα και στην περιπλάνηση ο δημιουργός του βίντεο «ανακάλυψε» την κ. Δέσποινα, η οποία είναι η μόνη κάτοικος του Κουφαλωτού (λίγο έξω από την Κάντανο).

Ο… οικολόγος κ. Νικηφόρος αφού έδειξε πως κλαδεύουν, μίλησε για τις ελιές, αλλά και για τη μνημονειακή ελιά της Καντάνου. Φυσικά, το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με καλή παρέα, η οποία συνδυάστηκε από εξαιρετικό φαγητό, τραγούδια (Ριζίτικα  αφιερωμένα στην καταστροφή της Καντάνου) και μαντινάδες.

«Βαρύ ντουφέκι ρίχνεται στις Κάντανος τον κάμπο

στα Σκουδιανά στη Σκοτεινή κι απάνω στα Νεβέλλα

την Κάντανο μοιράζουνε οι Γερμανοί κα οι Ντόπιοι

στο αίμα την εβάψανε».

Μεταξύ των τραγουδιών που είπαν.

Δείτε το βίντεο με το εξαιρετικό οδοιπορικό:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News