«Κραυγή» αγωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους των Χανίων

Χανιά
«Κραυγή» αγωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια εντυπωσιασμού και να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου Νομού Χανίων.

Την τραγική κατάσταση που βρίσκονται, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες σε καλλιέργειες, σε σπίτια, δρόμους, εκτάσεις και τα κοπάδια τους χαμένα επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες του νομού Χανίων.

Πιο αναλυτικά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου Νομού Χανίων, αναφέρει τα εξής:

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε να μετράμε τις πληγές από τα πρόσφατα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν τον Νομό

Η κατάσταση που βρισκόμαστε είναι τραγική αφού τα κοπάδια μας είναι κυριολεκτικά χαμένα, πολλά από τα χωράφια μας έχουν γίνει λίμνες ή λασπότοποι ενώ δεν είναι λίγα τα δέντρα που ξερίζωσε και παρέσυρε το νερό.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν πάθει οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και των αβοκάντο ενώ πολλές ελαιοκαλλιέργειες κυριολεκτικά μετακόμισαν σε γειτονικά χωράφια.

Από την άλλη οι καταστροφές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε σπίτια, δρόμους αλλά και στα δίκτυα, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών έχουν γυρίσει την ζωή πολλών κατοίκων των χωριών έναν αιώνα πίσω.

Χθες επισκέφθηκε τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αραχωβίτης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΧ όπου και του κατέθεσαν και υπόμνημα με αιτήματα για την άμεση ανακούφιση και την πλήρη αποκατάσταση των όλων των ζημιών.

Τι μας είπε όμως ο κ. υπουργός;

Πληρώστε τα χρέη σας στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 31 του μηνός για να μπορέσετε να αιτηθείτε και αποζημιώσεις για τις ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή. Από την άλλη, η απώλεια φυτικού κεφαλαίου και οι ζημιές σε υποδομές σε χωράφια, σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε αποθήκες και δίκτυα αρδευτικά μέσα στα αγροτεμάχια, θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

Με λίγα λόγια ζητάει από ανθρώπους που έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ, ενώ για τις υπόλοιπες καταστροφές μας παραπέμπει στις Καλένδες αφού τα χρήματα αν και εφόσον εγκριθούν θα τα πάρουμε μετά από μια πενταετία.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τα χαμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γίνουν ντετέκτιβ, αφού τους ζητάνε να αποδείξουν ότι όντως τα έχασαν, την στιγμή που πολλά από αυτά τα έχουν παρασύρει τα νερά και τα έχουν πάει στην θάλασσα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια εντυπωσιασμού και να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών. Από την άλλη διαμηνύουμε στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, πριν έρθουν να παίξουν τους σωτήρες, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους για τα χρυσοπληρωμένα έργα που κατασκευάστηκαν επί ημερών τους και αποδείχθηκαν όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα για τις ζωές των ανθρώπων στα χωριά και τις πόλεις.

Έτσι και αλλιώς η φιλοσοφία και της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτήν της ΕΕ. Τα έργα που κατασκεύασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα προχωρούσαν μόνο με την λογική του κέρδους και όχι με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα μας.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις προθέσεις τους ούτε τι συμφέροντα εξυπηρετούν. Μας το έδειξαν επανειλημμένα όλα τα χρόνια της κρίσης και το συνεχίζουν και στην λεγόμενη ανάπτυξη τους. Αυτοί είναι με τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλοξενοδόχους. Εμείς είμαστε με τους φυσικούς μας συμμάχους, με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Απαιτούμε άμεσα τα εξής:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολο τους και να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Άμεση αποζημίωση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και καλλιεργειών με κρατικά κονδύλια.
  • Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία, τις Τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  • Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο.
  • Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.
  • Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη την στέγαση, την σίτιση και την ένδυση
  • Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News