Ευθύμης Λέκκας: Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Δυτική Κρήτη

Χανιά
Ευθύμης Λέκκας: Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Δυτική Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλης έκτασης ζημιές στη Δυτική Κρήτη, έκανε λόγο σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας

Για πρωτόγνωρα σύνθετα φαινόμενα ,υδρομετεωρολογικά και γεωλογικά, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που συναντώνται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, μίλησε ο πρόεδρος το Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο σε πληγείσες περιοχές των Χανίων. Ο κ. Λέκκας βρέθηκε σε κατεστραμμένες γέφυρες, σε ορεινά χωριά , παραποτάμιες περιοχές και στα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις. Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είχε συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τους οποίους ενημέρωσε για τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν και θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των μελετών και των έργων αποκατάστασης.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο τεκμηριωμένο τρόπο. Έχουμε να κάνουμε κατ αρχάς με μια υψηλότατη βροχόπτωση η οποία υπερβαίνει βροχοπτώσεις πολλών ετών. Μια βροχόπτωση που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το ύψος της βροχής αλλά από την έντονη ραγδαιότητα» είπε ο διακεκριμένος καθηγητής, εξηγώντας ότι τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο νομό Χανίων προκαλώντας βιβλικές καταστροφές, συνδυάζουν τη μορφολογία του εδάφους , τη γεωλογική δομή και το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής.

«Έχουμε τον εγκλωβισμό όλων αυτών των φαινομένων ουσιαστικά σε ένα μορφολογικό πλαίσιο που προσομοιάζεται με μία χοάνη η οποία είναι στραμμένη προς τα βόρεια και όσο πάμε προς τα νότια γίνεται πιο στενή ,πιο ορεινή και πιο υψομετρικά μεγάλη» σημείωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο λεκάνες στην κύρια περιοχή που απορρέονται από δύο ποταμούς. Έπεσαν μεγάλα ποσοστά βροχής ικανά από μόνα τους να προκαλέσουν καταστροφές.

Επίσης πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα είναι το γεγονός ότι η έντονη βροχόπτωση είχε επίδραση και σε γεωδυναμικά φαινόμενα. Χαρακτηριστική του μεγέθους των καταστροφών που έχουν προκληθεί σε περιοχές του νομού Χανίων είναι η διαπίστωση του κ. Λέκκα ότι αντίστοιχα φαινόμενα έχει συναντήσει ξανά στην Ινδονησία όπου πριν από δύο μήνες εκδηλώθηκε τσουνάμι και προκλήθηκε μεγάλη κατολίσθηση.

Όπως διαπίστωσε από την αυτοψία που πραγματοποίησε ο διακεκριμένος καθηγητής, στις περιοχές που επλήγησαν καταγράφεται όλη τη γκάμα των κατολισθητικών φαινομένων. «Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με καταπτώσεις βραχωδών μαζών, ολισθήσεις βραχωδών μαζών, ροές ορυγμάτων , ροές εδαφών, κυκλικές κατολισθήσεις ,περιστροφικές κατολισθήσεις και βέβαια λασποροές» είπε ο κ. Λέκκας.

Άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο ΒΟΑΚ

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, εκτός από 12 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εκταμιεύθηκαν για τις αποκαταστάσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης ενέκρινε επιπλέον πίστωση 15 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις στο βόρειο οδικό άξονα Κρήτης. Ταυτόχρονα εκπονείται με διαδικασίες εξπρές μελέτη αποκατάστασης για τη γέφυρα του Πλατανιά.

«Έχει δοθεί εντολή από τις υπηρεσίες ,γίνεται η μελέτη για να προλάβουμε τη θερινή περίοδο και να αντικατασταθεί η γέφυρα που μπήκε από το στρατό. Θεωρώ ότι μέσα στο μήνα μπορούμε να έχουμε έτοιμη τη μελέτη ώστε να ξεκινήσει το έργο κατασκευής συμπλήρωσης της γέφυρας» δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αναφερόμενος στην καταγραφή των ζημιών τόνισε ότι υπάρχει πλήρης εικόνα στο 80% της περιφερειακής ενότητας ενώ κάλεσε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να δείξουν ψυχραιμία και κατανόηση, εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις γίνονται με βάση την ιεράρχηση των αναγκών, θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν. Επεσήμανε πάντως ότι «άμεσα θα προχωρήσουμε με τα πρώτα 12 εκατομμύρια για τη διασύνδεση των οδών με τους κεντρικούς άξονες του νομού».

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες ημέρες τον φάκελο που αφορά στο αίτημα για πρόσθετη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα ολοκληρώσουμε αυτή την εβδομάδα τον φάκελο που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα που απαιτούνται σε υποδομές. Μέχρι τότε καλείται το Υπουργείο Υποδομών να χορηγεί τις απαραίτητες πιστώσεις» υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ανοίγουν ξανά τα σχολεία σε χωριά του Δήμου Πλατανιά

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ανοίγουν ξανά σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Πλατανιά. Ωστόσο σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Α.Ε. δεν είναι με τις παρούσες συνθήκες δυνατή η εκτέλεση δρομολογίων μεταφοράς μαθητών από περιοχές και οικισμούς του δήμου Πλατανιά που παραμένουν αποκλεισμένες ή που το οδικό δίκτυο εγκυμονεί κινδύνους. Πρόκειται για τα χωριά: Λάκκοι, Μεσκλά, Καράνου, Ορθούνι, Σκορδαλού, Πρασές, Χωστή, Σέμπρωνας, Νέα Ρούματα, Φωτακάδω, Νεριανά, Νιο Χωριό. Από τις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου Πλατανιά τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών θα εκτελεστούν κανονικά από το ΚΤΕΛ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Λέκκα έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκε ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα του νησιού. Ακόμα ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η μελέτη για την αποκατάσταση της ζημιάς στη γέφυρα του ποταμού Ιόρδανου στον Πλατανιά εκτιμώντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πρίν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με τη διαδικασία του επείγοντος προωθούνται εργολαβίες για αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα. Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνου θα ενισχυθούν με φροντίδα του υπουργείου Υποδομών από μηχανικούς. Ακόμα έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια θα αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την παροχή οικονομικής βοήθειας καθώς το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία στη Δυτική Κρήτη αποτιμάται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των έργων που αφορούν τις οδικές συνδέσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News