Χανιά

Στήθηκαν οι γέφυρες στα Χανιά - Γιατί δεν δόθηκαν στην κυκλοφορία

Οι γέφυρες στήθηκαν στα "λαβωμένα" από την κακοκαιρία Χανιά

Η στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλεϊ έχει στηθεί στην προέκταση της γέφυρας του Πλατανιά όπου ο ποταμός Ιάρδανος παρέσυρε πριν από μια εβδομάδα το επίχωμα. Τα δύο τάγματα του τμήματος μηχανικού του στρατού ολοκλήρωσαν τις τεχνικές εργασίες που κράτησαν τρία εικοσιτετράωρα.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πλατανιά κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι εμφανίζονται από την προσωρινή λύση που αποφασίστηκε για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό.

Η λύση της στρατιωτικής γέφυρας δόθηκε με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη ως προσωρινή για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο νομός Χανίων. Η τοπική κοινωνία ωστόσο εκφράζει φόβους τόσο για τη λειτουργικότητα της γέφυρας, όσο και για πιθανή διατήρηση της, ενδεχόμενο που θα έχει συνέπειες στην τουριστική κίνηση της περιοχής.

«Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»

Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του δρόμου πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων που αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και από τη στιγμή που είναι εμφανές ότι έχει καταρρεύσει τμήμα του δρόμου και όχι η γέφυρα , αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο δεν γίνονται άμεσα ενέργειες αποκατάστασης του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου και επιχειρείται μία πρόχειρη κατασκευή με στρατιωτικού τύπου γέφυρα, η οποία δεν παραπέμπει σε τουριστική περιοχή και παράλληλα προδιαγράφει τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα , που θα προκύψουν με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου» .

Η γέφυρα του στρατού έχει μήκος 39 μέτρα και θα είναι μιας μόνο κατεύθυνσης. Εκτιμάται δε ότι δεν θα είναι δυνατή ,παρά την αρχική πρόβλεψη, οχημάτων άνω των δέκα τόνων.

Γιατί δεν δόθηκαν σε κυκλοφορία;

Στη γέφυρα του Πατελαρίου στο δήμο Πλατανιά τοποθετήθηκε μια μικρού μήκος γέφυρα Μπέλεϊ. Τεχνικά προβλήματα όμως εμποδίζουν την παράδοση της σε κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη θα γίνουν πρόσθετες εργασίες στη γέφυρα του Πατελαρίου ώστε να είναι δυνατή η διέλευση ακόμη και βαρέων οχημάτων. Η γέφυρα του Πλατανιά δεν αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία πριν από τη Δευτέρα καθώς απαιτείται μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης και τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών. 

(στις φωτογραφίες η γέφυρα Πατελαρίου)

Σχόλια