Ποια η ιστορία της γέφυρας Μπέλεϊ που τοποθετείται στα Χανιά

Χανιά
Ποια η ιστορία της γέφυρας Μπέλεϊ που τοποθετείται στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί μια λύση έκτακτης ανάγκης

Η χρήση γεφυρών Μπέλεϊ ή Μπέιλι, όπως είναι η σωστή ονομασία, στα Χανιά, ως «λύσεις εκτάκτου ανάγκης», μας ώθησε να βρούμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν τον τύπο γέφυρας.

Τι είναι λοιπόν η γέφυρα που τοποθετείται στα Χανιά, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η γέφυρα Μπέιλι (αναφερόμενη και ως Μπέλεϊ) είναι είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης γέφυρας. Αναπτύχθηκε στη Βρετανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του βρετανικού όσο και του αμερικανικού στρατού.

Επινοήθηκε από τον Ντόναλντ Μπέιλι, πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας, ο οποίος είχε σαν χόμπι την κατασκευή μοντέλων γεφυρών. Ο στρατάρχης Μοντγκόμερι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δηλώσει πως «χωρίς τη γέφυρα Μπέιλι, δε θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους γέφυρας είναι ότι για τη συναρμολόγησή της δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή βαρύς εξοπλισμός. Τα στοιχεία της γέφυρας, κατασκευασμένα από υλικά όπως ξύλο και μέταλλο, είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφέρονται άνετα με φορτηγά, καθώς και να αποτίθενται στην τελική θέση συναρμολόγησης με χρήση μόνο μυϊκής δύναμης.

Οι γέφυρες είχαν αντοχή αρκετή, ώστε να μπορούν να τις διαβαίνουν τανκ. Η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα κατά την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και για τη δημιουργία προσωρινών διαβάσεων πεζών και οχημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News