Χανιά

Χανιά : Αποζημιώνονται για την κύρια κατοικίας - Παρατείνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων

Η ανάρτηση Πολάκη για την απόφαση Παπανάτσιου

Ξεκινησε η διαδικασία αποζημίωσης για κύρια κατοικία & οικοσκευές των πληγέντων στα Χανιά . Επίσης παρατείνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις  των κατοίκων των πληγεισών περιοχών στην Κρήτη με εγκυκλίους που θα εκδώσει η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανατσίου με βάση το νομικό πλαίσιο για την κατάσταση έκτακτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί.

Αυτό άλλωστε αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συνηγορώντας  στο αίτημα του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για εξάμηνη παράταση οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων, έστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών

Με την συγκεκριμένη επιστολή  ζητάει  να ληφθεί απόφαση για παράταση κατά 6 μήνες όλων των Φορολογικών Υποχρεώσεων και Δηλώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο, καθώς και των Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων και Δηλώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Επίσης, των Τραπεζικών Υποχρεώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Το αίτημα διατυπώνεται με δεδομένες τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι Νομοί Χανίων και Ρεθύμνου κι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διαδικασία αποζημίωσης για κύρια κατοικία & οικοσκευές

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις για τη στήριξη των πληγέντων, με βάση τις οποίες:

Α) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται ότι:

- Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 13.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 28.2.2019 έως 13.8.2019, παρατείνεται έως και 13.8.2019.

Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

- Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 13.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, αναστέλλεται μέχρι και την 13.8.2019.

Β) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στο Δήμο Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται:

- Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 15.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν από 28.2.2019 έως 15.5.2019, παρατείνεται έως και 15.5.2019.

Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

- Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 15.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, παρατείνεται μέχρι και την 15.5.2019.

Γ) Για όλες τις παραπάνω περιοχές και για τα ίδια πρόσωπα, προωθείται άμεσα απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του αναλογούντος φόρου.

Σχόλια