Χανιά

Κραυγή αγωνίας για τον Μελισσιά: Η ζωή αποκλεισμένων κατοίκων κρέμονταν σε μία κλωστή

Κατεστραμμένος ο δρόμος προς τον μικρό οικισμό - Τεράστιος βράχος κατέστρεψε γέφυρα - Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο μία έγκυος, ηλικιωμένοι και παιδιά για 11 ημέρες

Απεγκλωβίστηκαν μετά από έντεκα ολόκληρες ημέρες οι περίπου τριάντα κάτοικοι του οικισμού Μελισσιά λίγο έξω από το χωριό Σφηνάρι στην Κίσαμο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν το δημοτικό οδικό δίκτυο που κατέστη απροσπέλαστο και μόλις χθες μηχανήματα ιδιώτη εργολάβου κατάφεραν με παρέμβαση του δήμου Κισάμου και της αντιπεριφέρειας Χανίων, να προχωρήσουν στη διάνοιξη του δρόμου. Φωνή αγανάκτησης ύψωσαν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό οι κάτοικοι του οικισμού που έκαναν λόγω για πλήρη αδιαφορία του κράτους απέναντι τους.

Μια έγκυος, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, οικογένειες με παιδιά παρέμεναν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κάτοικοι της Μελισσιάς δεν είχαν πρόσβαση στον υπόλοιπο νομό, ούτε από αγροτικό δρόμο.

 

Αναβλήθηκε χειρουργείο 50χρονης

Μια πενηντάχρονη κάτοικος είχε προγραμματισμένο χειρουργείο στο νοσοκομείο Χανίων. Η κατάσταση της υγείας της παραμένει κακή όμως λόγω του αποκλεισμού του οικισμού, αναγκάστηκε να αναβάλλει το χρόνο εισαγωγής της στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Από την ημέρα που τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν τμήματα του δημοτικού δρόμου, οι κάτοικοι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους. Ευτύχημα είναι όπως είπαν χθες, που δεν υπήρξαν ελλείψεις σε φάρμακα ηλικιωμένων ενώ ούτε η έγγειος γυναίκα χρειάστηκε να εξεταστεί από γιατρό.

 

Ανυπολόγιστες ζημιές 

Το κεντρικό δημοτικό δίκτυο από το Σφηνάρι προς τη Μελισσιά καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Μόλις χθες τα μηχανήματα κατάφεραν να προχωρήσουν σε μια πρόχειρη διάνοιξη για να αρθεί ο αποκλεισμός των περίπου τριάντα κατοίκων του μικρού οικισμού.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Καστανιές και άλλα δέντρα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού και από τα φερτά υλικά. Ζώα πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν από λάσπη.

Σύμφωνα δε με κατοίκους, που στην πλειονότητα τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, «όσα γλίτωσαν από την ορμή του ποταμού, κινδυνεύουν να ψοφήσουν από την πείνα καθώς όλες αυτές τις μέρες που ήμασταν αποκλεισμένοι ξεμείναμε από τροφές. Άλλοι πάλι δε μπορούσαν να μεταβούν στα κοπάδια τους».

Αφημένοι στο έλεος της τύχης τους

Η αγανάκτηση πολλών κατοίκων ξεχείλισε. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το χωριό τους προκάλεσαν απίστευτες καταστροφές, οι ίδιοι ωστόσο, έντεκα μέρες αποκλεισμένοι, αισθάνθηκαν αφημένοι στο έλεος της τύχης τους. «Μέχρι τώρα τα ρίχναμε του καιρού. Από δω και πέρα θέλουμε υποστήριξη γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Διαφορετικά, αν μας αφήσουν στην τύχη μας,  ας μας βρουν και τόπο που θα πάμε να μείνουμε. Είμαστε τόσες οικογένειες. Θα μας καταδικάσουν να πεθάνουμε;».  

Την ίδια ώρα, εκτός από το κατεστραμμένο δημοτικό δίκτυο Σφηναρίου - Μελισσιάς, απίστευτες καταστροφές έχει υποστεί η επαρχιακή οδός Σφηναρίου - Χρυσοσκαλίτισσας.  Στο λεγόμενο Μελισσιανό ρέμα, η εικόνα προκαλεί σοκ. Ένας γιγάντιος βράχος αποκολλήθηκε από την κορυφή του βουνού κι αφού παρέσυρε δέντρα και τμήμα της πλαγιάς, κατέληξε στο οδόστρωμα χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα!

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει απαγορευτεί και επιτρέπεται ανά διαστήματα. Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησε αυτοψία τις προηγούμενες ημέρες και αναζητείται τρόπος για την απομάκρυνση του τεράστιου βράχου και τη στήριξη του σαθρού λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων εδάφους.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια