Χανιά

Απογοητευτική εικόνα! Δεκάδες χιλιόμετρα ακτής κατεστραμμένα στον Ταυρωνίτη Χανίων

Κατεστραμμένο το παραλιακό μέτωπο στον Ταυρωνίτη - Άλλαξε η ροή του ποταμού - Μετατοπίστηκε το σημείο εκβολής

Τέλος δεν έχει η καταγραφή των ζημιών στα Χανιά, καθώς εκτός από τις γέφυρες, τους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους και τις περιουσίες που χάθηκαν, απίστευτες είναι οι καταστροφές σε όλο το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα.

Δεκάδες χιλιόμετρα ακτής κυριολεκτικά κατεστραμμένα άφησε πίσω της η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας στο βόρειο τμήμα των Χανίων με την εικόνα σε πολλές περιοχές να είναι αποκαλυπτική.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον Ταυρωνίτη όπου ο ποταμός αφάνισε κυριολεκτικά τον παραποτάμιο δρόμο, ενώ το σημείο εκβολής του μετατοπίστηκε. Εξ αιτίας μάλιστα της ορμής του νερού και των φερτών υλικών, έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο φαινόμενο. Η ροή του νερού άλλαξε και ο ποταμός συνεχίζεται από το σημείο εκβολής, τριακόσια μέτρα παράλληλα με την ακτογραμμή.

Γεμάτη από φερτά υλικά είναι η παραλία και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου Πλατανιά. Μάλιστα σε πολλά σημεία ο παραλιακός δρόμος είναι απροσπέλαστος λόγω των χιλιάδων κυβικών λάσπης, ακόμη και δέντρων που ξεριζώθηκαν. Το πλάτος της ακτής έχει περιοριστεί σημαντικά και στοίβες από καλάμια που παρασύρθηκαν  από τα νερά τις βροχής έχουν καταλήξει στο παραλιακό μέτωπο.

Στην παραλία του Μάλεμε η θάλασσα ξέβρασε σκουπίδια! Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης «μας τα έχει στείλει η θάλασσα πίσω. Προφανώς δε θα μείνουμε έτσι. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Το κακό είναι ότι ο χειμώνας είναι πίσω και θα κάνουμε βήματα συγκροτημένα προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στα Χανιά ο δήμος προχώρησε χθες σε καθαρισμό της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων που παρουσίαζαν αντίστοιχη εικόνα, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί ζημιές καθώς μόλις πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η κατανομή των εξακοσίων χιλιάδων ευρώ που εκταμιεύθηκαν ως έκτακτο βοήθημα για τον πληγέντα δήμο Πλατανιά. Προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μαλανδράκη θα δοθεί στις εργολαβίες για αποκατάσταση του δημοτικού επαρχιακού δικτύου και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί.

Ανησυχία στο Γεράνι για τον ποταμό Ιαρδανό

Την ίδια ώρα στη γέφυρα του Πλατανιά στο σημείο από όπου διέρχεται ο ποταμός Ιάρδανος, εκτελούνται εργασίες στήριξης των βάθρων ενώ οι κάτοικοι φοβούνται πως με μια νέα κακοκαιρία θα χαθούν περιουσίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά ζητήθηκε η διενέργεια αυτοψίας στη γέφυρα από κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που έχει και την αρμοδιότητα στο εν λόγο τμήμα του δρόμου. Όπως προέκυψε δεν τίθεται ζήτημα στατικότητας της γέφυρας.

Στα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Τετάρτης ο Ιάρδανος παρέσυρε ολόκληρες φυτείες αβοκάντο στο Γεράνι, καλαμιές και κτίσματα που βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα του Πλατανιά. Όπως είπε στη "Ν.Κ." κάτοικος της περιοχής, «αν δεν παρθούν μέτρα, στην επόμενη κακοκαιρία το Γεράνι θα πνιγεί. Θα παρασύρει τα πάντα ο ποταμός και η γέφυρα θα εξαφανιστεί σε χρόνο μηδέν».

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οικολογικές οργανώσεις και γραφειοκρατία εμπόδιζαν διαχρονικά τον καθαρισμό του ποταμού με τις συνέπειες να είναι σήμερα δραματικές.

 

       

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια