Χανιά

ΕΡΕΥΝΑ

Φράγμα Βαλσαμιώτη: Κατασκευάστηκε σε λάθος θέση & ακατάλληλα εδάφη

Σκληρού επιχώματος, αντί χωμάτινο το Φράγμα! - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της ΚΡΗΤΗ TV

Κατασκευασμένο σε μια περιοχή του χωριού Βατόλακος που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ακατάλληλη, σε εδάφη μη υδατοστεγανά που έχουν σαν συνέπεια να υπάρχουν διαρροές και με μία μελέτη που υποδείκνυε λάθος τύπο φράγματος, το Φράγμα του Βαλσαμιώτη στα Χανιά, πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια του δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της ΚΡΗΤΗ TV για την κατασκευή του μεγαλύτερου αρδευτικού έργου των Χανίων το οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αρνείται να παραλάβει και να λειτουργήσει εξ αιτίας των διαρροών που εμφανίζει.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας εξηγεί πως αν δεν δοθεί η περίφημη βεβαίωση περαίωσης και αν δεν κλείσει η πρώτη εργολαβία, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα που θα αφορά στις επισκευές του φράγματος.

Το Φράγμα του Βαλσαμιώτη άρχισε να κατασκευάζεται το 2005, χρηματοδοτήθηκε από δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης και στοίχισε συνολικά σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από πολύχρονες διακοπές των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, ολοκληρώθηκε το 2014. Ένα χρόνο μετά γέμισε για πρώτη φορά και εμφανίσθηκαν και οι πρώτες διαρροές που ήταν της τάξης των 700 κυβικών ανά ώρα.

Η ανάδοχος κοινοπραξία ανέλαβε τότε να προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016. Το 2017 έγινε η δεύτερη πλήρωση του Φράγματος που περιόρισαν τις διαρροές νερού στα τριακόσια κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, ποσότητα που κατά τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης είναι και πάλι μεγάλη και πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Το Φράγμα θα πρέπει να λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητας του σύμφωνα με τις υποδείξεις των πραγματογνωμόνων. Αυτή τη στιγμή η πλήρωση του είναι στο 37% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Κ. Η ποσότητα νερού δηλαδή που υπάρχει μέσα στο φράγμα μετά και την παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων στα Χανιά, ανέρχεται σε 1.900.000 κυβικά μέτρα ενώ η δυνατότητα του είναι στα 6 εκατομμύρια κυβικά.

 

Παραμένει κλειστός ο αγωγός πλήρωσης του Φράγματος

Η πλήρωση του Φράγματος γίνεται από τις πηγές των Μεσκλών μέσω κεντρικού αγωγού που όμως παραμένει κλειστός μετά από υπόδειξη των πραγματογνωμόνων.

Η υπάρχουσα ποσότητα νερού διοχετεύεται στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου στις δεξαμενές του ΟΑΚ και από εκεί σε ολόκληρο τον κάμπο των Χανίων.

Μέσω του υφιστάμενου δικτύου εξασφαλίζεται νερό άρδευσης για μια περιοχή που ξεκινά από την Αγιά και φτάνει μέχρι το Κολυμπάρι.

Οι δε δυνατότητες του μπορούν να καλύψουν ακόμη και το Ακρωτήρι. Σύμφωνα με τεχνικούς του Ο.Α.Κ. η αξία και η χρησιμότητα του φράγματος αναδεικνύεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οπότε και τα υδάτινα αποθέματα μειώνονται.

Για να λειτουργήσει ωστόσο πλήρως το Φράγμα απαιτούνται παρεμβάσεις που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διαρροές. Ο Ο.Α.Κ. με έγγραφο του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει γνωστό ότι δεν θα αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό, ασφαλές και σύμφωνο με τις ισχύουσες προδιαγραφές και των προβλεπομένων από την Έγκριση Κανονισμού Ασφάλειας Διοικητική Αρχή Φραγμάτων. Λαμβάνοντας δε υπόψη του τις συνεχείς διαρροές και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το φράγμα, στρέφεται σε ένδικα μέσα κατά της βεβαίωσης περαίωσης που εκδόθηκε.

 

Αποκαλυπτική η έρευνα πραγματογνωμοσύνης για το Φράγμα Βαλσαμνιώτη

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε για λογαριασμό της υπηρεσίας επίβλεψης του φράγματος, ο καθηγητής κ. Καββαδάς. «Γενεσιουργό αίτιο των προβλημάτων του φράγματος Βαλσαμιώτη είναι ο τύπος και τα πολύ φτηνά μηχανικά χαρακτηριστικά της βραχόμαζας (σχιστώδης, με έντονο τεκτονισμό και τάση για αποσάθρωση και διάβρωση) επί της οποίας εδράστηκε ο συγκεκριμένος τύπος φράγματος».

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Ο.Α.Κ. κ. Φώτη Καζάση, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι με όποια εργασία θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα. Ο ίδιος εξάλλου επανέλαβε την άποψη ότι τα αίτια ανάγονται πολλά χρόνια πριν κατά τον σχεδιασμό και τις αρχικές μελέτες.

 

Εκπρόσωπος κοινοπραξίας: Γενεσιουργός αιτία ο μανδύας τσιμεντενέσεων

Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε στην ΚΡΗΤΗ ΤV o εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας κ. Μανόλης Μαθιουλάκης. «Κάναμε ένα έργο στο οποίο ενώ έπρεπε να έχουν γίνει διακόσιες γεωτρήσεις, ανά τρία μέτρα για να δούμε τι έδαφος είναι, είχε σε όλη την περιοχή του φράγματος τρεις γεωτρήσεις όλες κι όλες. Από κει προήλθαν και οι καταπτώσεις στο δεξί αντέρεισμα. Και εν πάσι περιπτώσει ο ανάδοχος κατασκεύασε το φράγμα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μελέτη που πήρε ,σε συγκεκριμένη θέση, συγκεκριμένου τύπο φράγματος και εργασίες. Από κει και πέρα εάν υπήρχαν αστοχίες λόγω πλημμελούς μελέτης και κακής επιλογής της θέσης, αυτό είναι άλλο θέμα»

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε για λογαριασμό της υπηρεσίας επίβλεψης του φράγματος, ο καθηγητής κ. Καββαδάς.

υπογράμμισε ο κ. Μαθιουλάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το έργο μπορεί να καταστεί λειτουργικό με παρεμβάσεις που όπως υπολογίζει δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Εξήγησε μάλιστα ότι ο σκοπός της στοάς τσιμεντενέσεων που υπάρχει στο φράγμα είναι ακριβώς αυτός.

Να γίνονται πρόσθετες τσιμεντενέσεις για τη στεγανοποίηση του. «Γενεσιουργός αιτία των διαρροών είναι ο μανδύας των τσιμεντενέσεων ο οποίος για τα συγκεκριμένα εδάφη δεν επαρκούσε» σημείωσε ο κ. Μαθιουλάκης.

Αν όμως το έργο δεν παραληφθεί από τον Ο.Α.Κ. δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα εργολαβία. Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας είπε ότι «η μόνη απόκλιση που έγινε, είναι ότι κάποιες τσιμεντενέσεις επαφής δεν κατασκευάστηκαν διότι η ίδια η επιβλέπουσα υπηρεσία έκανε μια τροποποίηση».

Πρόσθεσε δε ότι «υποχρέωση μας σαν κατασκευαστές ήταν να έχουμε μια απώλεια 36 κυβικά μέτρα νερού την ώρα από τον ανάντη μανδύα. Αυτό σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες της ίδιας της εταιρίας δεν είναι παραπάνω από δέκα κυβικά την ώρα. Δηλαδή από το 36 ο ανάντη μανδύας δε χάνει πάνω από δέκα».

Κατά τον κ. Μαθιουλάκη το ουσιαστικό πρόβλημα που οδηγεί στη σημερινή κατάσταση είναι η ευθυνοφοβία, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ο.Α.Κ.

 

Διαρροές από την 1η φορά πλήρωσής του

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη είναι σκληρού επιχώματος ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα της ΚΡΗΤΗ TV θα έπρεπε να είναι χωμάτινο, να έχει δηλαδή τον τύπο κατασκευής του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου.

Ο μανδύας του φράγματος είναι ντυμένος με ισχνό σκυρόδεμα. Εξ αιτίας της γεωλογίας της περιοχής, τις δύο και μοναδικές φορές που έγινε ελεγχόμενη υπερχείλιση του Φράγματος , στις 26 Μαρτίου του 2015 και στις 26 Μαρτίου του 2017, τα νερά βγήκαν στον οικισμό Τσιγκούνια του Βατολάκου.

Σήμερα οι κάτοικοι θυμούνται ότι υπήρξαν σπίτια μέσα από τα οποία έβγαιναν νερά και τα οποία κινδύνευσαν να μετατοπιστούν! Τονίζουν πάντως ότι μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν δεν εμφανίσθηκαν ξανά αντίστοιχες διαρροές.

Αναφέρουν ότι ανέκαθεν στην περιοχή κατέληγαν ποσότητες νερού από τη Μαδάρα. Όπως επισημαίνουν, το Φράγμα θα ήταν πραγματικά χρήσιμο αν λειτουργούσε κανονικά. Κάνουν μάλιστα λόγο για μελέτες που είχαν δείξει ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη και οι οποίες χάθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια