40 εκ. € οι ζημιές από την έντονη κακοκαιρία στα Χανιά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

Χανιά
40 εκ. € οι ζημιές από την έντονη κακοκαιρία στα Χανιά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη για το συντονισμό της διαχείρισης πραγματοποιήθηκε σήμερα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν τα Χανιά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι δήμοι Πλατανιά και Κισάμου όπου ολόκληρα χωριά παραμένουν αποκομμένα, δρόμοι κυριολεκτικά διαλύθηκαν και ολόκληρες γέφυρες υποχώρησαν.

Στη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων υπό τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν τόνισαν την ανάγκη άμεσων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Μόνο στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο, οι ζημιές ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογίζονται οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών που έχει υποστεί ο ΒΟΑΚ.

«Πρώτο μέλημά μας, πέρα από λαϊκισμούς είναι η ανθρώπινη ασφάλεια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ περιφέρειας, δήμων και αρμόδιων υπηρεσιών, για τη διεκδίκηση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων. Για την περιοχή του Σταλού είπε ότι εκπονείται η μελέτη που έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στον κ. Τονιόλο και θα ακολουθηθούν οι λύσεις που θα υποδειχθούν. «Θα δούμε μεσοπρόθεσμα που μπορούμε να παρέμβουμε και μετά με μια μεγάλη δημοπρασία θα προχωρήσουμε για να αποκατασταθούν όλα τα πρανή όπως πρέπει κι όπως η μελέτη του Ο.Α.Κ. θα προτείνει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Αποκλεισμένα χωριά στους Δήμους Κισάμου και Πλατανιά

Στον επαρχιακό δρόμο Φουρνέ Μεσκλών , όπως και σε δεκάδες ακόμη περιοχές του δήμου Πλατανιά, η καταστροφή είναι βιβλική. Η πρόσβαση στο χωριό είναι αδύνατη ενώ δεν είναι εφικτή ούτε προσωρινή αποκατάσταση εξ αιτίας της έκτασης της καταστροφής. Ίδια είναι η κατάσταση και στο Συρίλι όπου υποχώρησε η γέφυρα. Εικόνα χάους παρουσιάζει και η περιοχή κάτω από τον Γερανιώτη ποταμό. Χωριά στους δήμους Κισάμου και Πλατανιά είναι αποκλεισμένα. Ενδεικτικά, στα Σκορδαλού η πλαγιά βουνού έκλεισε κάθε δίοδο .Χθες μηχανήματα του δήμου Πλατανιά επιχειρούσαν να ανοίξουν τούνελ προκειμένου να φτάσουν στο χωριό! Στο Σηρικάρι του δήμου Κισάμου επίσης είναι αδύνατη η πρόσβαση καθώς ο επαρχιακός δρόμος άνοιξε στα δύο από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Κλειστοί μέχρι νεοτέρας παραμένουν σε πολλά σημεία οι επαρχιακοί δρόμοι προς Παλαιόχωρα, Σούγια, Καράνου, Σφηνάρι, η γέφυρα Αλικιανού, η σήραγγα Τοπολίων και δεκάδες δημοτικές οδοί σε ολόκληρο το νομό Χανίων. Σε τουλάχιστον 700.000 ευρώ υπολογίζει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος έκανε χθες λόγο για ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην δίωξη του εξ αιτίας της απόφασης που είχε λάβει για καθαρισμό του ποταμού Κερίτη. «Ποιος θα απολογηθεί τώρα που παρασύρθηκαν όλα και βρέθηκαν στη θάλασσα; Οι υπηρεσίες που δε μας επιτρέπουν να καθαρίζουμε; Το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει παρέμβαση μόνο για εθνική ανάγκη;», τόνισε εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Μαλανδράκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας μίλησε για μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τις υποδομές, σε κακή κατάσταση βρίσκονται και οι παραλίες. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά εκείνων που όπως είπε κατηγορούν τη δημοτική αρχής, υπενθυμίζοντας ότι παρεμβαίνει ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι στην αρμοδιότητα της.

Την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι τα χωριά του δήμου Σφακίων παρέμειναν για δύο ημέρες , τις περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς ρεύμα, εξέφρασε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός. «Έχουμε σοβαρές παρενέργειες από αυτή την κατάσταση. Δε μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος και οι υπηρεσίες του ενώ και τα σχολεία έμειναν κλειστά γι αυτό το λόγο και όχι εξ αιτίας της κακοκαιρίας» σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Για τεράστιες καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο μίλησε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και η βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη η οποία τόνισε ότι «ιεραρχώντας προφανώς τα προβλήματα θα δούμε πως θα προχωρήσουμε. Δε νομίζω ότι η αποκατάσταση μπορεί να είναι άμεση. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News