Στο έλεος της κακοκαιρίας για μία ακόμα φορά τα Χανιά - Υποχώρησαν γέφυρες, κατέρρευσαν πλαγιές

Χανιά
Στο έλεος της κακοκαιρίας για μία ακόμα φορά τα Χανιά - Υποχώρησαν γέφυρες, κατέρρευσαν πλαγιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτες εικόνες στα Χανιά - Πλημμύρες, κατολισθήσεις, κλειστοί δρόμοι σε ολόκληρο το νομό - Ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα στο ύψος του ποταμού Μορόνη

Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν για μια ακόμη φορά τα Χανιά. Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους.

Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έκλεισαν, ενώ με απόφαση των δήμων δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία σε ολόκληρο το νομό. Σήμερα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο δήμο Πλατανιά όπου έχουν σημειωθεί βιβλικές καταστροφές αλλά και στο δήμο Κισάμου.

Να κηρυχτούν τα Χανιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος σήμερα στις δύο το μεσημέρι υα προεδρεύσει σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων.

«Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί, οι δήμαρχοι με τον περιφερειάρχη και εμένα πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσουμε και το οδικό δίκτυο» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος εξήγησε ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός της περιφερειακής ενότητας αλλά ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λυθούν όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι «εκτός από το αίτημα να κηρυχθεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στάλθηκε και στην υπηρεσία φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών αίτημα για οριοθέτηση των περιοχών που είναι πλημμυροπαθείς, ώστε να διεκδικήσουμε τους πόρους που πρέπει να έχουμε και να γίνουν τα απαραίτητα έργα».

Κλειστό το επαρχιακό δίκτυο των Χανίων σε πολλά σημεία

Το χτύπημα της κακοκαιρίας ήταν για μια ακόμη φορά ανελέητο για το δυτικότερο νομό του νησιού. Η αδιάκοπη καταιγίδα προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στις οδικές υποδομές απ άκρη σ άκρη του νομού.

Στο τμήμα της εθνικής οδού από Γαλατά προς Πλατανιά που παραμένει κλειστό από τις 2 Ιανουαρίου η εικόνα είναι αποκαρδιωτική λόγω των κατολισθήσεων σε πολλά ακόμη σημεία εκτός από το επίμαχο στο ύψος του Σταλού.

Χαοτική είναι η εικόνα στα Μεσκλά του δήμου Πλατανιά. Το οδόστρωμα υποχώρησε και κορμοί δέντρων ξεριζώθηκαν κι έκοψαν το δρόμο στα δύο. Στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρας στο ύψος της Νερατζιάς η πλαγιά του βουνού κατέρρευσε και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Στο Συρίλι μεγάλο τμήμα της γέφυρας υποχώρησε ενώ αγροτικοί δρόμοι σε πολλά χωριά του δήμου Πλατανιά κυριολεκτικά εξαφανίσθηκαν από τον όγκο των φερτών υλικών που μετέφεραν οι χείμαρροι.

Με απόφαση του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Βουκολιών, Σκινέ και Κολυμβαρίου, με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, λόγω των σοβαρών καταστροφών στο οδικό δίκτυο κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι: Ταυρωνίτη - Παλαιόχωρας στην τοποθεσία του Πάρκου Πολέντα, Χανίων - Σούγιας (θέση Λάγκος), Χανίων - Καράνου (από το ύψος του Σκινέ), Χανίων-Μεσκλών (και από τις δυο πλευρές), Ταυρωνίτη - Νεριανών, Κισσάμου-Σφηναρίου, η Σήραγγα Τοπολίων και η περιοχή της Κάτω Σούδας.

«Πνίγηκε» ξανά η Κάτω Σούδα – Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι

Στην Κάτω Σούδα πολλοί δρόμοι ήταν για δεύτερο εικοσιτετράωρο χθες πλημμυρισμένοι όπως και ισόγεια σπίτια. Ο ποταμός Μορόνης έφτασε στο όριο της υπερχείλισης ενώ οι αγωγοί της ΔΕΥΑΧ δεν άντεξαν για ακόμη μια φορά τον τεράστιο όγκο του νερού. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι που έβγαζαν με τους κουβάδες τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους τόνιζαν ότι είναι η τρίτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα το φετινό χειμώνα. Οι ίδιοι απέδωσαν τις πλημμύρες στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης και στη μη ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή τους.

Έκαναν δε λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το λιμάνι , αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης των Χανίων, υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια και επιπλέον συνδέει τον Βόρειο Οδικό Άξονα με το Αεροδρόμιο».

Τα πρώτα προβλήματα εμφανίσθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης. Τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους και δεκάδες άλλοι τα εγκατέλειψαν. Η λεωφόρος Σούδας, τμήματα της εθνικής οδού, και πολλά ακόμα σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου ήταν απροσπέλαστα. Εκ περιτροπής διεξαγόταν η κυκλοφορία στην εθνική οδό στο ύψος της περιοχής Πέρα Πλατάνι, στο ύψος του Ναυστάθμου ενώ έκλεισε η επαρχιακή οδός Καλαμίου - Καλυβών.

Νέα κατολίσθηση στο Σταλό - Υποχώρησε κι άλλο τμήμα της πλαγιάς

Χθες τα προβλήματα οξύνθηκαν. Στην οδό Μαλινδρέτου στο Σταλό σημειώθηκε και νέα κατολίσθηση. Το φαινόμενο της υποχώρησης της πλαγιάς μάλιστα απειλεί εμφανώς πλέον τα σπίτια πάνω στο λόφο. Σε πληγείσες περιοχές του δήμου Χανίων βρέθηκε ο δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους δημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις έως την εκτόνωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς όπως είπε «ακόμη και στα σημεία που έχουν επέμβει μηχανήματα, ενδέχεται να προκύψουν νέες καταπτώσεις και κατολισθήσεις, λόγω της σαθρότητας των εδαφών. «Ευχαριστώ τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την άμεση ανταπόκρισή τους, όπου χρειάζεται, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκτιμηθεί από τα συνεργεία το ύψος των ζημιών, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων» είπε ο κ. Βάμβουκας.

Άλλα σημεία του δήμου Χανίων στα οποία εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα είναι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο ύψος του Θερίσου, όπου έχει σημειωθεί μεγάλη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή της Σούδας, στην Παλαιά Εθνική Οδό Χανίων – Πλατανιά, μετά από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, όπου έχει κλείσει ο δρόμος, στο Βαντέ (στο δρόμο προς Παναγιά), στο Βαρύπετρο, στα Περβόλια, στα Τσικαλαριά . Μεγάλο μέρος των ζημιών προκλήθηκε από τις κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις βράχων καθώς και από τις πτώσεις δέντρων λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σε 24ωρη λειτουργία έχει τεθεί το νυχτερινό καταφύγιο αστέγων του δήμου Χανίων μέχρι και το Σάββατο. Παράλληλα, το ΚΑΠΗ Παλιάς Πόλης στην οδό Δασκαλογιάννη 62 στη Σπλάντζια παραμένει ανοικτό από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Κλειστά και αύριο σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες των δήμων Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου.

Την απόφαση για να μην ανοίξουν τα σχολεία έλαβαν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια κυρίως στις μετακινήσεις των μαθητών καθώς πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και άλλοι παραμένουν κλειστοί λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων βράχων και πετρών.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Χανίων κλειστός θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας ο δρόμος Σφηνάρι - Κάμπος στην περιοχή Κισάμου λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη περιοχή, των παρασυρόμενων από την κακοκαιρία βράχων και δέντρων, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες των συνεργειών και μηχανημάτων της Π.Ε. Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News