Χανιά

Συνεχίζονται οι διαρροές στον «Βαλσαμιώτη» - Στη Δικαιοσύνη ο ΟΑΚ

Δεν αναλαμβάνει τη λειτουργία του Βαλσαμιώτη ο ΟΑΚ - Στρέφεται στη Δικαιοσύνη κατά της βεβαίωσης περαίωσης του Φράγματος

Μη λειτουργικό παραμένει από το 2014 οπότε και εγκαινιάστηκε το Φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά που εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές διαρροές πέραν των προβλεπόμενων ορίων και παρά τις εργασίες αποκατάστασης που δέχτηκε το 2016. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τη λειτουργία του Φράγματος αν αυτό δεν καταστεί λειτουργικό. Παράλληλα η διοίκηση του αποφάσισε να καταφύγει σε ένδικα μέσα κατά της βεβαίωσης περαίωσης του Βαλσαμιώτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και κατά της πράξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με προδιαγραφές για χωρητικότητα 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, το Φράγμα Βαλσαμιώτη που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρις ότου ολοκληρωθεί, παραμένει πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια του σε λειτουργία υπό περιορισμούς. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις υποδείξεις εμπειρογνωμόνων λειτουργεί μόλις στο 20% της δυνατότητας του, δηλαδή με 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φώτης Καζάσης υπογράμμισε ότι «το φράγμα, όταν εγκαινιάστηκε, δεν είχε δοκιμαστεί πριν . Δηλαδή πρώτα εγκαινιάστηκε και στη συνέχεια γέμισε. Όταν λοιπόν γέμισε, αναδείχτηκε το πρόβλημα. Υπήρχαν διαρροές της τάξης των 700 κυβικών μέτρων την ώρα, ένα πολύ μεγάλο νούμερο που είναι εκτός κάθε προδιαγραφής». Ο ίδιος χαρακτήρισε «δίκαιη» την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και όπως είπε «ελήφθη στη λογική που λέει ότι δεν μπορούμε να παραλάβουμε ένα έργο το οποίο διαπιστωμένα έχει πάρα πολλά προβλήματα».

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του Ο.Α.Κ. ,  δεν θα αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό, ασφαλές και σύμφωνο με τις ισχύουσες προδιαγραφές και των προβλεπομένων από την Έγκριση Κανονισμού Ασφάλειας Διοικητική Αρχή Φραγμάτων. Λαμβάνοντας δε υπόψη του τις συνεχείς διαρροές και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το φράγμα, στρέφεται σε ένδικα μέσα κατά της βεβαίωσης περαίωσης που εκδόθηκε.

Όπως εκτίμησε ο κ. Καζάσης, «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε μ αυτό τον τρόπο να κλείσει το έργο,  διότι πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι εγκαινιάστηκε το 2014 και σε ότι αφορά τουλάχιστον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το έχει χρηματοδοτήσει από δύο κοινοτικά πλαίσια, θεωρείται περαιωμένο». Ο ίδιος τόνισε ότι «το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι είναι επισφαλές, δηλαδή είναι δύσκολο να βρεθούν χρήματα από εθνικούς πόρους γιατί ακόμα δε γνωρίζουμε το κόστος των εργασιών που θα πρέπει να γίνουν».

Σημειώνεται ότι από την ημέρα της λειτουργίας του το 2014 μέχρι και το 2016 οι διαρροές νερού ανά ώρα στο Φράγμα Βαλσαμιώτη έφταναν τα 700 κυβικά μέτρα νερού , αριθμός που μειώθηκε στα 350 κυβικά μετά τις παρεμβάσεις που δέχτηκε. Στη συνέχεια ο ανάδοχος του έργου αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε πρόσθετη παρέμβαση θεωρώντας ότι αυτό είναι έξω από τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Έτσι το Φράγμα Βαλσαμιώτη παραμένει προβληματικό.

Η  διοίκηση του ΟΑΚ να ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος να υλοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Μέχρι τότε η στάθμη της λίμνης θα διατηρείται περίπου στο 20% της μέγιστης,  σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης εμπειρογνωμοσύνης.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια