Δορυφορικά θα αποτυπώσουν τις καμένες εκτάσεις του Αποκορώνα με τη βοήθεια του ΙΤΕ

Χανιά
Δορυφορικά θα αποτυπώσουν τις καμένες εκτάσεις του Αποκορώνα με τη βοήθεια του ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοποριακό εργαλείο στα χέρια των δήμων - Αναγκαία η προστασία των περιοχών NATURA

Σε λεπτομερή αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος που κατέστρεψε η πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στον Αποκόρωνα Χανίων μέσα από δορυφορική τηλεπισκόπηση προχωρά το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την περιφέρεια Κρήτης.

«Θα γίνει λεπτομερής καταγραφή, πού υπήρχαν καλλιέργειες, που παραποτάμια βλάστηση, δηλαδή θα έχουμε μια εικόνα εξαιρετικά σημαντική αν θελήσουμε αυτό το εμβληματικό για τα Χανιά τοπίο να το αποκαταστήσουμε.» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Η μελέτη του ΙΤΕ παρουσιάστηκε σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων και αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για δήμους, δασικές υπηρεσίες αλλά και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Συμβαίνει πολλές φορές καμένες εκτάσεις στην πορεία να γίνονται ιδιοκτησίες ενώ ήταν δημόσιες ή πολλές φορές έχουμε αποκάλυψη ιδιόκτητων εκτάσεων που θεωρούνταν δασικές κι έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες να καταλάβουν πού ανήκει τι και πως μπορούν να τα διαχειριστούν σωστά.» τόνισε ο συνεργάτης ερευνητής εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ Κρήτης Δημήτρης Πουρσανίδης.

Για πρώτη φορά θα αναπτυχθεί μια κοινή δράση για παροχή πολύτιμων δεδομένων τα οποία θα προκύψουν από τη δορυφορική τηλεπισκόπηση. Η μελέτη του ΙΤΕ η οποία θα συμπεριλάβει και την περιοχή Κακόπετρος στην οποία αποτεφρώθηκε μεγάλη δασική έκταση από πυρκαγιά, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο οκτάμηνο.

«Δηλαδή μπορούμε να αποτυπώσουμε αντικείμενα που έχουν ύψος μισό μέτρο στην επιφάνια της γης και μέσα από αλγόριθμους και μαθηματικές πράξεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι κάηκε και τι όχι, αλλά και ποια ήταν η ένταση της φωτιάς» είπε ο κ. Πουρσανίδης.

Παράλληλα με τη μελέτη του ΙΤΕ παρουσιάστηκαν σήμερα τα συμπεράσματα του συνεδρίου της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές NATURA. Σύμφωνα με αυτά, περιοχές των Χανίων όπως ο Μπάλος, η Γραμβούσα και το Ελαφονήσι δέχονται αβάσταχτες περιβαλλοντικές πιέσεις. Εξαίρεση αποτελεί ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς.

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως κοινωνία είναι ότι το φυσικό περιβάλλον, ειδικά στη Δυτική Κρήτη αλλά και σε όλη την Κρήτη, είναι ένας τεράστιος πόρος, μια κληρονομιά και μπορεί να λειτουργήσει προς την ευημερία όλης της κοινωνίας» ανέφερε ο Πέτρος Λυμπεράκης.

Οι δύο φορείς διαχείρισης της Κρήτης καλούνται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα επιβάρυνσης των περιοχών NATURA από ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News