Χανιά

Στο επίκεντρο γεωλογικών μελετών οι κατολισθήσεις στην Κρήτη

Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις που επιτείνουν την κατάσταση, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής

Σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα σήμερα οι εργασίες ομάδας Εταιρίας Γεωλογικών Μελετών από την Αθήνα στην περιοχή του Σταλού στα Χανιά, όπου με ειδικό γεωτρύπανο λαμβάνεται δείγμα του εδάφους προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός επικινδυνότητας για πιθανές νέες κατολισθήσεις.

Ο έλεγχος ανατέθηκε στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης λύσης που αναζητείται, με σκοπό να καθοριστούν στη συνέχεια οι παρεμβάσεις τις οποίες υπέδειξε πρόσφατα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών στην τεχνική έκθεση της προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα εκτεταμένα πλέον φαινόμενα κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων , έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρχές. Λύση αναζητείται σε πρώτη φάση στην εθνική οδό Χανίων Κισάμου στο ύψος του Σταλού που παραμένει κλειστή από τις 2 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και στην οδό Μαλινδρέτου, παράλληλη του ΒΟΑΚ, όπου παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές καταπτώσεις.

Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις που επιτείνουν την κατάσταση, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ήδη έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρία στη συνεδρίαση της δημοτικής ενότητας Χανίων ενώ την επόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις τέσσερις το απόγευμα, οργανώνουν συγκέντρωση στο σημείο της κατολίσθησης και πορεία διαμαρτυρίας.

Απευθύνουν μάλιστα πρόσκληση σε φορείς και πολίτες για συμπαράσταση στον αγώνα τους με τον οποίο διεκδικούν λύση για την ασφάλεια των ίδιων και των περιουσιών τους. 

Χθες στην οδό Μαλινδρέτου βρέθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στις διερευνητικές γεωτρήσεις που πραγματοποιεί εξειδικευμένη μελετητική εταιρία.

Σε δήλωση του ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή ανέλαβε πρωτοβουλία παρέμβασης παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οδός, κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ΄90 ως συνοδό έργο της εθνικής οδού και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου.

Τόνισε ωστόσο ότι «εάν ο δήμος δεν συντάξει άμεσα τη μελέτη, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, λόγω της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων. Μόλις η μελέτη είναι έτοιμη, θα πιέσουμε τους αρμοδίους να χρηματοδοτήσουν άμεσα την αποκατάστασή του».

Όπως διαπίστωσε ο κ. Βάμβουκας κατά την επίσκεψη του στην περιοχή του Σταλού και τις επαφές του με κατοίκους, εντοπίζονται πολλά ακόμη σημεία στον ίδιο λόφο που κρίνονται ως επικίνδυνα και χρήζουν παρέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σημείο μπορεί σύμφωνα με μηχανικούς να γίνει η αιτία παράσυρσης ακόμη και κατοικιών που είναι χτισμένες πάνω στο λόφο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του προέδρου του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Σπύρου Σοφιανού. Όπως σημειώνει, «έχει αναδειχτεί από τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι επικίνδυνο και γεωλογικά απαιτεί διερεύνηση».

Την ίδια στιγμή, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις απειλούν και τα ετοιμόρροπα κτίσματα. Το πρόβλημα ανέδειξε η κατάρρευση οροφής παλιού νεοκλασικού στην οδό Νεάρχου στα Χανιά την περασμένη Τετάρτη, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΔΚ να χαρακτηρίζει ευτύχημα το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ο κ. Σοφιανός μιλώντας στη Ν.Κ. είπε ότι το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα είναι χρόνιο και ότι το περιστατικό στη Νεάρχου απεικονίζει την πραγματικότητα για ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Μηχανικοί και γεωλόγοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα εξ αιτίας των υψηλών βροχομετρικών και σε κάποιες περιπτώσεις εξ αιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων ή έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

 

Σχόλια