Χανιά

Ανησυχία για τα συνεχή φαινόμενα κατολισθήσεων & καταπτώσεων βράχων

Περιμένουν τις προτάσεις γεωλόγων οι αρχές της Κρήτης – Συνεχή τα φαινόμενα κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων

Καταπτώσεις βράχων. Πρωτοφανείς κατολισθήσεις. Κατάρρευση κτιρίων. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν σε ολόκληρη την Κρήτη τα φαινόμενα που σχετίζονται με τις έντονες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.

Οι αρχές της Κρήτης αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν πιθανά νέα φαινόμενα. Στην περιοχή των Σφακίων όπου χωριά είναι χτισμένα στους πρόποδες των βουνών μετά και την αποκόλληση βράχου που κατέστρεψε τμήμα του σπιτιού ηλικιωμένης , ο προβληματισμός είναι έντονος.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη βροχή και πιθανόν με τους κεραυνούς της προηγούμενης ημέρας. Δε θα έλεγα ότι η φύση εκδικείται αλλά είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε», αναφέρει στην ΚΡΗΤΗ TV, ο πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρος Σοφιανός.

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικότερα στο σημείο και γενικότερα στα Σφακιά. Τα Σφακιά είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με δύσκολο ανάγλυφο και όταν βλέπουμε τέτοια γεγονότα σε περιοχές που δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν μπορεί κανείς να τα αποκλείσει», εκτιμά ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός.

Εξίσου έντονος είναι ο προβληματισμός για τις καταπτώσεις βράχων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού. «Είχαμε και στο επαρχιακό δίκτυο την πτώση ενός μεγάλου βράχου… είχε καταλάβει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Στην περιοχή του Σταλού έφτασε σήμερα συνεργείο εταιρίας γεωλογικών μελετών από την Αθήνα που ανέλαβε να διερευνήσει την επικινδυνότητα της πλαγιάς.

Στο συγκεκριμένο σημείο είναι ορατός ο κίνδυνος υποχώρησης του εδάφους με πιθανή παράσυρση ακόμη και κατοικιών. Αύριο το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί στην εθνική οδό όπου παραμένει κλειστή εξ αιτίας άλλης μεγάλης κατολίσθησης. 

Πρόκειται για επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων. Την ίδια στιγμή, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις απειλούν και τα ετοιμόρροπα κτίσματα. Το πρόβλημα ανέδειξε η χθεσινή κατάρρευση οροφής παλιού νεοκλασικού στην οδό Νεάρχου.

Μηχανικοί και γεωλόγοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα εξ αιτίας των υψηλών βροχομετρικών και σε κάποιες περιπτώσεις εξ αιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων ή έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Σχόλια