Airbnb: Τετραπλάσια μισθώματα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών στα Χανιά

Χανιά
Airbnb: Τετραπλάσια μισθώματα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στα Χανιά λαμβάνουν ακόμη και τετραπλάσια μισθώματα, όταν τις διαθέτουν μέσω Airbnb  

Μέχρι και… 5 φορές αυξημένα είναι τα «ενοίκια» μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, Airbnb.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από το κέντρο της Αθήνας, όπου και οι ιδιοκτήτες κατοικιών λαμβάνουν ακόμη και πενταπλάσια μισθώματα, σε σχέση τα ποσά που θα έπαιρναν από «παραδοσιακές», μακροχρόνιες μισθώσεις.

Στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν έως και τέσσερις φορές ακριβότερα μισθώματα, όταν ενοικιάζουν τα σπίτι και τα διαμερίσματά τους μέσω Airbnb, από ότι εάν τα ενοικίαζαν με μακροχρόνια μίσθωση.

Συνολικά στη χώρα, παρατηρείται μείωση διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση και αύξηση 8,3% στα ενοίκια. Ο οίκος κάνει λόγο για «φαινόμενο “εκτοπισμού” ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αύξηση των τιμών ενοικίασης και επιβάρυνση οικονομικά ασθενέστερων».

Επιβάρυνση των οικονομικά αδύναμων ομάδων «φέρνει» το Airbnb

Και μπορεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ως πρόσφατα είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να αποτελούν ευλογία, αλλά, όπως επισημαίνει η Grant Thornton, δεν παύουν να δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα.

«Δεδομένου του προφίλ των ενοίκων μακροχρόνιων μισθώσεων (μισθωτοί, φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχοι), προκύπτει ότι δημιουργείται εν τέλει μια επιβάρυνση των οικονομικά αδύναμων ομάδων», παρατηρεί η Grant Thornton.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News