Χανιά

Mεγάλος βράχος «προσγειώθηκε» σε σπίτι - Το τηλέφωνο που έσωσε την γιαγιά

Αναστάτωση προκλήθηκε

Κυριολεκτικά από θαύμα σώθηκε μια ηλικιωμένη κάτοικος στα Ασκύφου Σφακίων όταν ένας τεράστιος βράχος, βάρους άνω των 25 τόνων, αποκολλήθηκε από την πλαγιά του βουνού και κατέληξε στην κουζίνα του σπιτιού της την οποία κατέστρεψε ολοσχερώς.

Την 83χρονη έσωσε ένα τηλεφώνημα που την έκανε να απομακρυνθεί για λίγο από το σημείο. Έντονος είναι ο προβληματισμός στην περιοχή των Σφακίων για πιθανές νέες καταπτώσεις εξ αιτίας του βραχώδους εδάφους και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων.

Ούτε η ίδια η ηλικιωμένη κάτοικος του σπιτιού στα Ασκύφου Σφακίων, μπορεί να πιστέψει πως είναι ακόμα ζωντανή.

Ήταν λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα κι ενώ ολόκληρο το χωριό είχε βυθιστεί στο σκοτάδι εξ αιτίας διακοπής ρεύματος.

Ο τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε προφανώς λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων . Στην πορεία του από την κορυφή της πλαγιάς προς τον οικισμό του χωριού Ασκύφου, δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Άγιο φαίνεται πως είχαν και οι θαμώνες του καφενείου στο οποίο θα κατέληγε ο βράχος, αν δεν ανέκοπτε την πορεία του ένα δέντρο.

Μηχανικοί της αντιπεριφέρειας Χανίων μαζί με τον δήμαρχο Σφακίων βρέθηκαν το πρωί στο σημείο εξετάζοντας τρόπους απομάκρυνσης του βράχου και αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε. Ωστόσο οι κάτοικοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες νέες κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.

Η ανησυχία είναι διάχυτη καθώς τα εξαιρετικά υψηλά βροχομετρικά καθιστούν επίφοβες πολλές περιοχές. Να απευθυνθεί στον Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών προτείνει στο δήμο Σφακίων η αντιπεριφέρεια Χανίων.

 

Σχόλια