Νέο αλιευτικό καταφύγιο στο τουριστικό λιμανάκι του Καλαμακίου

Χανιά
Νέο αλιευτικό καταφύγιο στο τουριστικό λιμανάκι του Καλαμακίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις στον λιμενίσκο

Ένα νέο τουριστικό και αλιευτικό καταφύγιο δημιουργείται στην πόλη των Χανίων, με τη ριζική αναμόρφωση του λιμενίσκου του Καλαμακίου. Ακατάλληλος μέχρι σήμερα λόγω επικινδυνότητας σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο λιμενίσκος προβλέπεται να καταστεί ένας εναλλακτικός χώρος πρόσδεσης για ιδιοκτήτες σκαφών.

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορούσε στην κατασκευή νέου κρηπιδώματος και στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί η δεύτερη, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση του μόλου μέχρι το εκκλησάκι. Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και της πλατείας, στην οποία προβλέπεται να τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός, ενώ θα εγκατασταθεί νέος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και σύγχρονα συστήματα παροχής νερού και ρεύματος στα σκάφη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Μπουντρογιάννη, ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τις 700 χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα. «Πρόκειται για το σημαντικότερο λιμενικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη των Χανίων. Αναμένεται να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα ασφάλειας των αλιευτικών σκαφών αλλά και να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Μπουντρογιάννης.

Μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι χερσαίες εργασίες, για να ακολουθήσει η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου, που είναι η εκβάθυνση του λιμανιού. Σήμερα οι ύφαλοι που υπάρχουν, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας από τον κυματισμό, δεν επιτρέπουν στα σκάφη να προσεγγίζουν τον λιμενίσκο του Καλαμακίου.

Ο ανάδοχος του έργου, κ. Γιάννης Δρακάκης, τόνισε ότι «υπήρχαν σοβαρά προβλήματα τα οποία επηρέαζαν τους ψαράδες. Δεν είχαν τη δυνατότητα πολλές φορές να δέσουν τα σκάφη τους, καθώς το λιμανάκι είναι γεμάτο βράχια. Μετά την ολοκλήρωση των κρηπιδωμάτων θα πραγματοποιηθούν εργασίες στον θαλάσσιο χώρο του λιμενίσκου, οι οποίες έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ως το 2020».

«Ευελπιστούμε ότι στην τελική του μορφή το έργο του Καλαμακίου θα είναι κάτι ζηλευτό για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Μπουντρογιάννης.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει η ανακατασκευή του λιμανιού του Κολυμπαρίου, ενός έργου 7 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημοπρατηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News